Σκιά, καθαρός αέρας, η ομορφιά της φύσης, αλλά και πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία. Τα δέντρα είναι κάτι που έχουμε δεδομένο, ακόμα και εμείς που ζούμε στην πόλη. Δεν σκεφτόμαστε συχνά πόσο καλό κάνουν στο περιβάλλον. Μήπως ήρθε η ώρα, όμως, να μιλήσουμε για αυτά;

Σε τι μας βοηθούν τα δέντρα, απλά με το να υπάρχουν κοντά μας;

Ρίχνουν τη θερμοκρασία

Τα δέντρα στις γειτονιές της πόλης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση της θερμοκρασίας. Ειδικά το καλοκαίρι, μειώνουν σημαντικό τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε ηλικιωμένα και άρρωστα άτομα, με τη σκιά τους.

Καταπολεμούν τη μόλυνση του αέρα

Τα δέντρα με μεγάλο φύλλωμα φιλτράρουν τον αέρα, μαζεύοντας τα τοξικά στοιχεία. Ορισμένα δέντρα, μάλιστα, όπως η λεύκα, κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματική δουλειά, λόγω του σχήματος και της δομής των φύλλων τους.

Μπορεί να παίζουν ρόλο στη μακροζωία

Μια μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 110.000 γυναίκες, έδειξε πως όσες ζούσαν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο, είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες θανάτου (από λόγους που δεν σχετίζονταν με κάποιο ατύχημα) σε σχέση με όσες ζούσαν σε περιοχές με λίγο ή καθόλου φυτά. Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί που έγιναν είχαν να κάνουν με αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

Καταπολεμούν στρες και κατάθλιψη

Στην ίδια μελέτη του Χάρβαρντ, υπολογίζεται πως η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που τα ποσοστά θανάτων ήταν χαμηλότερα στις συμμετέχουσες που ζούσαν σε “πράσινες” περιοχές. Υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και μια σύντομη βόλτα στη φύση μπορεί να ρίξει το στρες αρκετά—φανταστείτε, λοιπόν, την επίδραση που θα έχει σε κάποιον που ζει περιτριγυρισμένος από πράσινο!

Ανακουφίζουν από το άσθμα

Μέσα από έρευνες, έχουμε ανακαλύψει ότι όχι μόνο τα δέντρα βοηθούν στην καλύτερη υγεία του αναπνευστικού συστήματος, αλλά μπορεί να ανακουφίσουν και από τα συμπτώματα και τις εξάρσεις του άσθματος. Συγκεκριμένα, σε κατοικημένες περιοχές με περισσότερα δέντρα, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών του άσθματος σε ηλικιωμένους είναι λιγότερες.

Βοηθούν στον καλύτερο ύπνο

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 255.000 ενήλικες, και δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine, έδειξε ότι η ζωή σε περιοχές με πολύ πράσινο βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, μετά από την προσαρμογή των δεδομένων σε άλλες παραμέτρους, όπως η ζέστη και η υγρασία.