Ταλέντο: ένα φυσικό χάρισμα, μια εξαιρετική ικανότητα, μια έφεση ενός ανθρώπου σε ορισμένη μορφή δραστηριότητας. Παρόλο που ένας άνθρωπος ενδεχομένως να έχει γεννηθεί με κάποια χαρακτηριστικά, είτε σωματικά είτε ψυχικά, που να μπορούν να του προσδώσουν λάμψη, αυτά δεν θεωρούνται αρκετά από μόνα τους για να τον καταστήσουν δημοφιλή ή επιτυχημένο σε κάποιον τομέα της ζωής του. Χρειάζεται να διαθέτει την ικανότητα και τη δεξιοτεχνία να αξιοποιεί, να διαχειρίζεται και να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο του.

Όλοι έχουμε κλίσεις, προσόντα, χαρίσματα, τα οποία πολλές φορές μένουν «αδικημένα» και αναξιοποίητα. Αν αγνοείτε κάποιο ταλέντο σας, οι 365 μέρες του 2018 αρκούν να το ανακαλύψετε και να το αξιοποιήσετε.

Ανακάλυψη του ταλέντου

Για να φέρετε στην επιφάνεια και να καλλιεργήσετε ένα ταλέντο χρειάζεται να το ανακαλύψετε, γιατί η καθημερινότητα και ο αγώνας της επιβίωσης, πολλές φορές, μας απορροφούν, το κρατούν «κρυμμένο» μέσα μας ή μας ωθούν είτε να το παραβλέπουμε είτε να αναβάλλουμε την ενασχόλησή μας με αυτό για αργότερα. Οι τρόποι είναι απλοί: καταγράψτε τα πράγματα, που κάνετε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, θυμηθείτε τα στοιχεία για τα οποία έχετε δεχτεί τις περισσότερες φιλοφρονήσεις στη ζωή σας, σκεφτείτε πώς αντιμετωπίσατε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις στην καθημερινότητά σας. Κυρίως, όμως, αναλογιστείτε τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί, τι σας αρέσει πραγματικά να κάνετε και σας απορροφά τελείως όταν ασχολείστε με αυτό, προσφέροντάς σας έντονη εσωτερική ικανοποίηση.

Ρεαλιστικό σχέδιο δράσης

Η πραγματοποίηση συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων βημάτων θα σας οδηγήσει στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου σας, που είναι η ανάδειξη του ταλέντου σας. Διοχετεύστε σκέψη, ενέργεια και χρόνο για αυτό. Η καθημερινή εξάσκηση στην ιδιαίτερη κλίση που έχετε με ένα αντικείμενο, είναι ο μόνος τρόπος που θα την ενεργοποιήσει και θα σας επιτρέψει να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά: έτσι θα αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία, θα δώσετε έμφαση σε λεπτομέρειες και θα τελειοποιήσετε το ταλέντο σας. Για παράδειγμα, αν έχετε δεξιοτεχνία στην κατασκευή κοσμημάτων μπορείτε, μέσω κάποιων μαθημάτων, να διευρύνετε τις γνώσεις σας για τα υλικά χρήσης, τα σχέδια, το συνδυασμό χρωμάτων ώστε να φτάσετε στο επίπεδο να κάνετε τη δική σας έκθεση κοσμημάτων, αν έχετε κλίση στην εικονογράφηση μπορείτε να «πειραματιστείτε» με όλες τις διαφορετικές τεχνικές μέχρι να φτάσετε στο σημείο να κρατάτε στα χέρια σας τη δική σας έκδοση.

Επικοινωνία με τους κατάλληλους ανθρώπους

Δεν αρκεί, όμως, το να κλειστείτε στο σπίτι και να ασχολείστε μόνο με την εξάσκηση του ταλέντου σας, π.χ. να μην βγαίνετε από το εργαστήριό σας, να σχεδιάζετε, να βάφετε ή να παίζετε ένα μουσικό όργανο συνέχεια. Επιδιώξτε την επικοινωνία και αναδείξτε την ικανότητά σας στους κατάλληλους ανθρώπους, που με τη θέση, τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο θα σας βοηθήσουν ή θα σας δώσουν τις ευκαιρίες να φτάσετε το ταλέντο σας σε ένα πιο υψηλό επίπεδο.

Τόλμη και θετική σκέψη

Εστιάστε στην αξιοποίηση της ιδιαίτερης ικανότητάς σας, αποφεύγοντας να προβάλλετε σκέψεις φόβου και αποτυχίας στις αποφάσεις σας. Η αισιοδοξία και ο δυναμισμός σε συνδυασμό με την αφοσίωση στο ταλέντο σας και την εξέλιξή του θα σας οδηγήσουν πιο γρήγορα στην επιτυχία από ό,τι αν διαθέτατε ένα ταλέντο αλλά σας χαρακτήριζε απαισιοδοξία και μειωμένη πίστη στον εαυτό σας.

Κατάκτηση του στόχου

Όταν το ταλέντο σας θα έχει μετατραπεί σε δημιουργική παραγωγικότητα, διευκολύνοντας δραστηριότητες σε κάποιον τομέα της ζωής σας ή εξασφαλίζοντάς σας ακόμα και διακρίσεις για τις δεξιότητές σας, τότε έχετε αγγίξει την επιτυχία. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι η καταξίωση αλλά και η ηθική ικανοποίηση μέσα από την αξιοποίηση ενός ταλέντου δεν έχουν πάντα οικονομικό αντίκρισμα. Έτσι, ακόμα και αν δεν πετύχετε οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του ταλέντου σας, η εξέλιξή σας μέσα από αυτό θα βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και θα ενισχύσει την αίσθηση της αυτοαξίας σας, οδηγώντας σας, παράλληλα, στη βίωση μιας πιο «πλούσιας» και ουσιαστικής καθημερινότητας.

Ανακαλύψτε το δικό σας χάρισμα, τη δική σας δεξιοτεχνία, το δικό σας ταλέντο και αναδείξτε το σε θέλγητρο, προσόν, πλεονέκτημα, δύναμη που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε, να προβάλλετε την αυθεντικότητά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού βρίσκονται οι πιο θεριακλήδες στον κόσμο
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ