Κάντε το πρώτο βήμα

Αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει διπολική διαταραχή μπορεί να θελήσετε να το βοηθήσετε να αισθανθεί καλύτερα.

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να γνωρίζετε από πού να αρχίσετε. Μπορεί να νιώθετε σύγχυση ή να είστε πληγωμένος από τη συμπεριφορά του και να μην ξέρετε τι να κάνετε ή τι να πείτε.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Ο αγαπημένος σας έχει καλύτερες πιθανότητες σταθερότητας με τη στήριξή σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δοκιμάσετε να είστε εκεί για αυτόν.

Απλώς ακούστε

Μπορεί να έχετε την τάση να λέτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο πώς να διορθώσει τα προβλήματα. Ωστόσο ορισμένες φορές χρειάζεται να ακούτε περισσότερο. Ο αγαπημένος σας μπορεί ενδεχομένως να θέλει να τον ακούσετε και να μη θέλει να έχει τη γνώμη σας άμεσα.

Πείτε του ότι όποτε θέλει να μιλήσει είστε διαθέσιμοι. Μπορεί να μην ανοίγεται όλη την ώρα αλλά θα χαρεί να ξέρει ότι είστε ανοικτός όποτε το χρειαστεί.

Δώστε ενθάρρυνση

Να θυμάστε ότι άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορούν να ζουν πλήρη, επιτυχημένη ζωή. Αφήστε τον φίλο σας να ξέρει ότι η πάθηση δεν τον καθορίζει. Δεν είναι προσωπικό ελάττωμα και δεν μπορεί απλώς ‘’να ξεφύγει από αυτό’’. Πείτε του ότι μπορεί να νιώθει καλύτερα με την αγωγή- ιδιαίτερα αν την τηρεί.

Περάστε χρόνο μαζί

Βγείτε για καφέ, δείτε μια αστεία ταινία ή περπατήστε στο πάρκο. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές, ιδιαίτερα αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη.

Ο άνθρωπός σας μπορεί να απομονώνεται- κάτι που καθιστά χειρότερο το πρόβλημα. Ακόμα και αν απορρίπτει τις προσκλήσεις σας συνεχίστε να προσπαθείτε. Θα του στείλει το μήνυμα ότι είναι σημαντικός για εσάς. Πιθανόν θα εκτιμήσει τις προσπάθειές σας και τελικά μπορεί να δεχτεί.

Να τον συντροφεύετε στην αγωγή

Μην αφήσετε τον αγαπημένο σας να το περάσει μόνος. Η στήριξή σας μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία της αγωγής. Προσφερθείτε να συμμετέχετε με όποιον τρόπο θέλει εκείνος. Μπορείτε να  τον βοηθήσετε να

·         Βρει κάλους γιατρούς ή ψυχοθεραπευτές

·         Κλείνει ραντεβού και να πηγαίνει

·         Παρακολουθείτε την πρόοδο

Ενθαρρύνετέ τον να παίρνει τα φάρμακά του. Ορισμένοι σταματούν όταν αισθανθούν καλύτερα ή λόγω παρενεργειών. Αν το φάρμακο τον ενοχλεί ρωτήστε τον γιατρό αν κάποιο άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Μείνετε ψύχραιμοι

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου διπολικής διαταραχής, το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν είναι ο εαυτός του. Μπορεί να κάνει παράξενα και εξοργιστικά πράγματα όταν έχει μανία ή να είναι κακός και ευέξαπτος όταν έχει κατάθλιψη. Αν ξεσπάσει σε εσάς αντισταθείτε στον πειρασμό να αντιδράσετε. Να θυμάστε ότι είναι τα συμπτώματα της διαταραχής πίσω από τη συμπεριφορά του.

Εξετάστε αν έχει μανία

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο για τον αγαπημένο σας να εντοπίσει τον ερχομό μιας αλλαγής διάθεσης. Μπορεί να αισθάνεται πολύ καλά, αλλά εσείς να διακρίνετε τα σημάδια. Κόκκινο πανί είναι

Ο λιγότερος ύπνος

Να μιλά γρήγορα και πολύ

Να συμπεριφέρεται απερίσκεπτα, όπως να οδηγεί πολύ γρήγορα ή να κάνει πολλά ψώνια

Ζητήστε βοήθεια αν πιστεύετε ότι ο αγαπημένος σας θα μπορούσε να οδεύει προς τη μανία. Ο γιατρός μπορεί ενδεχομένως να μπορέσει να σταματήσει την πλήρη εξέλιξη του επεισοδίου.

Κοιτάξτε για σημάδια κατάθλιψης

Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποφυγή. Κοιτάξτε προειδοποιητικά σημάδια

·         Λιγότερο ενδιαφέρον στην κοινωνική ζωή

·         Προβλήματα ύπνου, αυπνία ή πολύς ύπνος

·         Έλλειψη ενέργειας

·         Κλαίει ή είναι λυπημένος

·         Έχει πόνους

Ενθαρρύνετε τον φίλο σας να σηκωθεί και να πάει βόλτα. Μείνετε θετικοί. Υπογραμμίστε τα καλά πράγματα, όπως ένα καλό επίτευγμα στη δουλειά. Αν δεν γίνει καλύτερα σύντομα, μιλήστε με γιατρό.

Μείνετε στο πρόγραμμα

Τακτικό πρόγραμμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να έχει ο αγαπημένος σας σταθερή διάθεση. Η ανάπαυση είναι πολύ σημαντική. Όταν τα ξενύχτια ή το jet lag διαταράσσουν τον ύπνο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα. Ενθαρρύνετε τον αγαπημένο σας να πηγαίνει στο κρεβάτι και να ξυπνά γενικά την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Βοηθήστε να μειώσει το στρες

Στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η απώλεια εργασίας ή η μετακόμιση μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή της διάθεσης. Δεν μπορείτε να προστατεύσετε τον άνθρωπό σας από κάθε στρεσογόνο γεγονός, αλλά μπορείτε να τον βοηθήσετε να τα αντιμετωπίσει όταν συμβούν.

Ενθαρρύνετέ τον να ασκείται και δοκιμάστε διαλογισμό ή βαθιές αναπνοές. Κάντε μάθημα γιόγκα μαζί. Μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει και τους δυο να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της πάθησης.

Δώστε τη βοήθειά σας

Ακόμα και απλές δουλειές μπορεί να φαίνονται βουνό για κάποιον που ζει με ψυχική νόσο. Ρωτήστε τον φίλο σας τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το φορτίο.

Προσφερθείτε να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο. Αν μαγειρεύετε για την οικογένεια, διπλασιάστε την ποσότητα και πηγαίνετε μερικές μερίδες στο σπίτι του αγαπημένου σας προσώπου.

Βοηθήστε να βγει από το καβούκι του

Μπορεί να αισθανθεί καλύτερα όταν νιώθει άνετα να συνδεθεί με άλλους.

Μια ομάδα στήριξης μπορεί να αποτελέσει τόπο μοιράσματος εμπειριών όπου τα μέλη θα μιλήσουν για τους τρόπους που ζουν καλά με την πάθηση. Αν διστάζει να πάει μόνος, προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε.

Φροντίστε και τον εαυτό σας

Όταν κάποιος που γνωρίζετε έχει διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας.

Οι φροντιστές μπορεί να πάθουν κατάθλιψη ή να έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Αν δεν προσέξετε τις δικές σας ανάγκες, μπορεί να εξαντληθείτε.

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας για να καθαρίσετε τη σκέψη σας.

Ζωγραφίστε, ακούστε μουσική ή κάντε κάτι που αγαπάτε. Πηγαίντε για δείπνο με φίλους. Μη νιώθετε τύψεις για αυτό. Δεν μπορείτε να στηρίξετε τους αγαπημένους σας αν δεν είστε καλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management