Οι αλλαγές της διάθεσης είναι συχνά απαντήσεις στις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας. Κάποιες κακές ειδήσεις μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε λυπημένος ή θυμωμένος. Μια διασκεδαστική διακοπή από την καθημερινότητα προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τέτοια συναισθηματικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα είναι προσωρινά και μπορούν να τα διαχειριστούν. Για τα άτομα με διπολική διαταραχή, ωστόσο, οι δραματικές αλλαγές στη διάθεση μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και να διαρκέσουν για μεγάλες περιόδους. Αυτές οι έντονες αλλαγές στη διάθεση ονομάζονται επεισόδια.

Τύποι επεισοδίων

Τα συμπτώματα διπολικής διαταραχής μπορούν να εμφανιστούν ως μανιακά, υπομανιακά ή καταθλιπτικά επεισόδια. Μερικά επεισόδια μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μικτό ή επεισόδιο διάθεσης με μικτά χαρακτηριστικά.

Τα επεισόδια μπορεί να είναι σποραδικά και μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα μεταξύ  τους. Για μερικούς, τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια μπορεί να είναι συχνά και να παρεμβαίνουν στην εργασία και τις σχέσεις.

Μανιακά επεισόδια

Ένα μανιακό επεισόδιο είναι μια περίοδος ακραίας ευτυχίας, υπερβολικά εξωστρεφούς συμπεριφοράς ή ακραίας ευερεθιστότητας σε συνδυασμό με αυξημένη ενέργεια. Αυτά τα επεισόδια διαρκούν μία ή περισσότερες εβδομάδες και μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία.

Οι ασθενείς που παθαίνουν μανιακό επεισόδιο μπορεί να:

    -μιλούν πολύ γρήγορα ή δυνατά ή να διακόπτουν τους άλλους
    -να αποστασιοποιούνται συχνά και να μην μπορούν να επικεντρωθούν σε μία εργασία ή σκέψη κάθε φορά
    -χρειάζονται λιγότερο ύπνο από ό, τι συνήθως
    -να έχουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά
    -έχουν μια ασυνήθιστα υψηλή αυτοεκτίμηση.

Οι διαθέσεις μπορούν να αλλάξουν γρήγορα από την ευτυχία στο θυμό, τη θλίψη ή την ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου. Τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εργασία ή στην προσωπική ζωή του ατόμου. Ένα άτομο που βιώνει ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι άρρωστο και μπορεί να μην θέλει να αναζητήσει θεραπεία.

Υπομανιακά επεισόδια

Ένα υπομανιακό επεισόδιο έχει παρόμοια συμπτώματα με ένα μανιακό επεισόδιο. Διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε μέρα του επεισοδίου. Γενικά, ένα υπομανιακό επεισόδιο δεν προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα στη δουλειά ή την προσωπική ζωή του ατόμου ως ένα μανιακό επεισόδιο.

Καταθλιπτικά επεισόδια

Ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο συνήθως διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Περιλαμβάνει πολλαπλές λειτουργίες κατάθλιψης που παρεμποδίζουν την εργασία ή τις σχέσεις. Ένα άτομο σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να αισθάνεται λυπημένο ή απελπισμένο. Μπορούν να αποσυρθούν από κοινωνικές καταστάσεις. Μπορούν επίσης να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν.

Τα χαρακτηριστικά ενός καταθλιπτικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

    -πρόβλημα συγκέντρωσης
    -αισθήματα κόπωσης
    -ευερεθιστότητα
    -αλλαγές στα πρότυπα φαγητού ή ύπνου
    -σκέψεις για θάνατο και αυτοκτονία

Διάγνωση διπολικού

Οι αλλαγές στη διάθεση και οι συμπεριφορές ενός ατόμου πρέπει να διαφέρουν σημαντικά από τις συνήθεις διαθέσεις και συμπεριφορές τους για να λάβουν μια διάγνωση διπολικής διαταραχής.

Η διπολική διαταραχή μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να ποικίλλει σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Για αυτούς τους ανθρώπους, η θεραπεία μπορεί να περιορίσει σημαντικά την επίδραση της διπολικής διαταραχής στις ζωές τους. Άλλοι άνθρωποι έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη και με τη θεραπεία, η διπολική διαταραχή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Οι τύποι διπολικής διαταραχής διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και την ένταση των επεισοδίων διάθεσης.

Διπολική διαταραχή Ι

Αυτός ο τύπος προκαλεί μανιακά επεισόδια με μικτές λειτουργίες. Τα επεισόδια διαρκούν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Το επεισόδιο μπορεί να είναι τόσο σοβαρό ώστε πρέπει να νοσηλευτείτε για την ασφάλεια σας και των γύρω σας. Τα μανιακά επεισόδια της διπολικής διαταραχής Ι προηγούνται ή ακολουθούνται από ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Το καταθλιπτικό επεισόδιο διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Διπολική διαταραχή ΙΙ

Αυτός ο τύπος προκαλεί τουλάχιστον ένα υπομανιακό επεισόδιο και ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Δεν προκαλεί σοβαρά μανιακά ή μικτά επεισόδια.

Διπολική διαταραχή που δεν ορίζεται διαφορετικά

Αυτός ο τύπος προκαλεί μανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν είναι πολύ πιο σοβαρά από τη συνηθισμένη σειρά συναισθημάτων και συμπεριφορών ενός ατόμου. Άτομα που έχουν ορισμένα αλλά όχι όλα τα χαρακτηριστικά της διπολικής διαταραχής μπορεί να λάβουν μια διάγνωση διπολικής διαταραχής που δεν καθορίζεται διαφορετικά.

Κυκλοθυμική διαταραχή

Αυτός ο τύπος προκαλεί πολυάριθμα επεισόδια ήπιας υπομανίας και ήπιας κατάθλιψης που παραμένουν τουλάχιστον για δύο χρόνια. Στην κυκλοθυμική διαταραχή, τα συμπτώματα δεν αυξάνονται στο επίπεδο της πλήρους εμφάνισης υπομανίας ή μείζονος κατάθλιψης.

Διπολική διαταραχή λόγω ουσίας ή φαρμάκου

Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα διπολικής διαταραχής που προκαλούνται από την έκθεση σε μια ουσία ή φάρμακα. Για παράδειγμα, φάρμακα αναψυχής όπως η κοκαΐνη ή η φαινκυκλιδίνη (PCP) ή φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα μανιακού επεισοδίου.

Διπολική διαταραχή λόγω ιατρικής πάθησης

Με αυτόν τον τύπο, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα διπολικής διαταραχής που συμβαίνουν λόγω μιας άλλης ιατρικής πάθησης.

Διπολική διαταραχή ταχείας εναλλαγής

Πρόκειται για μια πιο περίπλοκη εκδοχή της διπολικής διαταραχής. Ορίζεται ότι έχει τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια μανίας, υπομανίας ή μείζονος κατάθλιψης μέσα σε 12 μήνες. Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν διπολική διαταραχή ταχείας εναλλαγής. Είναι επίσης πιο συχνή στους ανθρώπους των οποίων το πρώτο επεισόδιο εμφανίστηκε όταν ήταν νέοι.

Διπολική διαταραχή με ψυχωσικά χαρακτηριστικά

Αυτή είναι μια άλλη σοβαρή εκδοχή της διπολικής διαταραχής. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου διάθεσης, ένα άτομο μπορεί να έχει παραισθήσεις ή παρανοϊκές πεποιθήσεις. Αυτά είναι χαρακτηριστικά της ψύχωσης. Ένα παράδειγμα μιας ψευδαίσθησης είναι όταν κάποιος ακούει φωνές που δεν υπάρχουν. Ένα άλλο παράδειγμα μιας παρανοϊκής πεποίθησης είναι όταν κάποιος πιστεύει ότι έχει μεταφυσικές δυνάμεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο