Το περιστασιακό άγχος είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, στα άτομα με διαταραχές άγχους, αυτή η ανησυχία κι ο φόβος δεν εξαφανίζονται, τα συμπτώματα εντείνονται και παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή. Δεν είναι όλες οι διαταραχές άγχους ίδιες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους όπως η γενικευμένη διαταραχή άγχους, η διαταραχή πανικού και οι διαταραχές που σχετίζονται με τη φοβία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH).

Η ανησυχία σας δεν σας "χρησιμεύει" κάπου

Το λίγο άγχος βοηθά τους ανθρώπους να βγάλουν την ημέρα - είναι αυτή η μικρή πίεση που σας παρακινεί να ολοκληρώσετε αυτά που έχετε να κάνετε και να διατηρήσετε τη ζωή σας σε τάξη. Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπτώματα της γενικευμένης διαταραχής άγχους, η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το NIMH. "Αν ανησυχείτε επειδή πλησιάζει κάποιο τεστ κι ότι πρέπει να μελετήσετε γι’ αυτό, τότε αυτό είναι αποδοτικό", λέει ο Aaron Fisher, PhD, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ. "Αν, ωστόσο, το άγχος σας είναι τόσο μεγάλο που σας "παγώνει" και δεν μελετάτε τότε υπάρχει πρόβλημα".

Πάντα είχατε άγχος, αλλά τώρα είστε σε μεταβατικό στάδιο

Ενώ οι διαταραχές άγχους μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, πολλοί ερευνητές παρακολουθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι ασθενείς καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμη και σε νεαρή ηλικία. "Οι διαταραχές άγχους τείνουν να ξεκινούν σε μικρή ηλικία. Οι άνθρωποι που έχουν γενικευμένη διαταραχή άγχους περιγράφουν τον εαυτό τους ως ανέκαθεν αγχώδη", λέει η Danielle Keenan-Miller, PhD, διευθύντρια της κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Πρόσφατα ζήσατε ένα τραυματικό συμβάν

Ενώ ορισμένοι ψυχολόγοι δεν χαρακτηρίζουν τη μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD) ως διαταραχή άγχους, η εμπειρία μιας ιδιαίτερα αρνητικής ή τρομακτικής εμπειρίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους κάποιου. "Ακόμα κι αν δεν είχε κάποιος ανέκαθεν άγχος μπορεί να αναπτύξει νέα άγχη μετά από ένα τραυματικό συμβάν", λέει η Keenan-Miller.

Είχατε μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού

Ο Fisher τονίζει ότι μια κρίση πανικού δεν υποδηλώνει απαραίτητα συμπτώματα διαταραχής άγχους, καθώς οι κρίσεις πανικού είναι μια φυσιολογική, εξελικτική αντίδραση στον ακραίο φόβο. "Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει κρίσεις πανικού, πολύ περισσότεροι από ό, τι έχουν διαταραχή πανικού", λέει ο Fisher. "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι είναι μια κρίση πανικού: Είναι ο ορισμός της αντίδρασης πάλης-φυγής. Αυτή είναι μια εξελικτικά προσαρμοστική λειτουργία. "Ο επιταχυνόμενος καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και ο υπερβολικός φόβος που συνοδεύουν μια κρίση πανικού χρίζουν θεραπείας όταν κάποιος αρχίζει να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα κρίσης πανικού χωρίς κατανοητό λόγο ή επειδή φοβάται ότι θα πάθει κρίση πανικού".

Διαμορφώνετε τη ζωή σας γύρω από τους φόβους σας

Σύμφωνα με την Ann Kring, PhD, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο UC Berkeley, πολλά άτομα με διαταραχές άγχους λειτουργούν καλά επειδή αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ή τους φόβους τους. "Μερικοί άνθρωποι ζουν με τέτοιον τρόπο τη ζωή τους ώστε να αποφεύγουν αυτά που τους προκαλούν φόβο και με αυτόν τον τρόπο είναι αποδοτικοί", λέει η Kring. "Δεν καταλαβαίνουν ότι ένας φόβος παρεμβαίνει στη ζωή τους μέχρι να κληθούν να κάνουν κάτι όπου θα χρειαστεί να τον αντιμετωπίσουν". Όταν το άγχος σας αρχίζει να μειώνει την ικανότητα ή την προθυμία σας να ζήσετε πλήρως τη ζωή σας, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

Αντιμετωπίζετε σωματικά συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με διαταραχές άγχους, ειδικά εκείνοι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, θα επισκεφθούν τον γιατρό επειδή αναρωτιούνται τι προκαλεί τους σωματικούς πόνους, τους πονοκεφάλους, τους στομαχικούς πόνους και τον πόνο στην πλάτη που βιώνουν, εξηγεί η καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας της UCLA Carrie Bearden, PhD. "Οι άνθρωποι μπερδεύονται, συνεχίζουν να πηγαίνουν στους γιατρούς, δεν ξέρουν τι συμβαίνει", λέει η Bearden. "Εάν έχετε αυτήν τη συνεχή ανησυχία καθώς και αυτά τα φυσικά συμπτώματα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή άγχους και τα φυσικά συμπτώματα ίσως σχετίζονται με αυτή".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!