• Οι άνθρωποι συχνά δεν θεραπεύονται (δεν αλλάζουν) επειδή συνειδητά ή ασυνείδητα έχουν μεγαλύτερη πίστη σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που παρεμποδίζουν τη θεραπεία τους (την αλλαγή τους).
  • 5 βασικοί μύθοι μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις δυνάμεις κάποιου και να κάνουν τη θεραπεία (αλλαγή) σχεδόν αδύνατη.
  • Είναι ισχυροί και μοιάζουν πιο δυνατοί από την αισιοδοξία μας ότι θα θεραπευτούμε (θα αλλάξουμε).
  • Οι τρόποι να ξεφύγουμε από αυτούς είναι, πρώτον να τους αναγνωρίσουμε και μετά να τους πολεμήσουμε (αγώνας).
  • Ο φόβος της αλλαγής μοιάζει τελικά να είναι μεγαλύτερος από την ασθένεια, και τη δυστυχία.
  • Κανένας μύθος δεν φεύγει δίχως μάχη.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι μύθοι που μπαίνουν εμπόδιο στη ζωή μας, στην αγάπη, στην υγεία μας, σωματική, ψυχική και πνευματική;

1ος Μύθος

' Τώρα είναι αργά πια, τα βιώματα, τα τραύματα της ζωής μου με καθορίζουν με έχουν καταστρέψει'.

Η ζωή μας, δηλαδή, καθορίζεται από το ιστορικό των συναισθηματικών και ψυχολογικών μας τραυμάτων.

Κυριολεκτικά ‘η βιογραφία μας γίνεται βιολογία μας’. Τα παιδικά ή μετέπειτα τραύματα λειτουργούν σαν αποστραγγιστικά κανάλια που ρουφούν την ενέργειά μας από το πνεύμα μας και το ποτάμι της ζωή μας.

2ος Μύθος

'Το αυτάρκης , αυτόνομος και υγιής παραπέμπει στο μόνος'.

Όταν λέμε ότι κάποιος θεραπεύτηκε, ‘στάθηκε στα πόδια του’, δηλαδή μπορεί να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του και να είναι αυτάρκης και ανεξάρτητος, μπορεί για κάποιους αυτή η επίτευξη ανεξαρτησίας να ισοδυναμεί με απομόνωση και αποξένωση.

Ο φόβος της ηρωικής ανεξαρτησίας -και κατά επέκταση ο φόβος της μοναξιάς- βρίσκεται πολλές φορές στη ρίζα της ανικανότητας να ‘θεραπευτούμε’.

3ος Μύθος

'Να νιώθεις πόνο σημαίνει να καταστρέφεσαι από αυτόν'.

Συχνά συμβαίνει ο πόνος να είναι ένδειξη της εμφάνισης μιας ασθένειας, είτε συναισθηματικής είτε σωματικής. Ο πόνος σαν δάσκαλος και αγγελιοφόρος μας παρακινεί να στρέφουμε την προσοχή μας στο σώμα ή στην ψυχή μας (συμπεριφορά, κατάσταση).

Η κοινωνία μας θεωρεί ότι κάθε πόνος πρέπει να εξορκίζεται.

4ος Μύθος

'Κάθε ασθένεια, ή δυστυχία είναι αποτέλεσμα αρνητικής, τραυματικής εμπειρίας'.

Δεν βρίσκεται πάντα στη ρίζα μιας ασθένειας μια αρνητική εμπειρία, και η αποτυχία δεν πρέπει ν’ αποδίδεται κάθε φορά σε δυσάρεστα γεγονότα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ένα σύμπλεγμα αιτιών (π.χ. μόλυνση περιβάλλοντος, γενετικοί παράγοντες, λανθασμένη μορφή πνευματικής καθοδήγησης).

5ος Μύθος

'Η πραγματική αλλαγή είναι αδύνατη'.

Αυτός ο τελευταίος μύθος είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικός επειδή έχει μεγάλη επιρροή στην ψυχή. Ο λόγος που πιστεύουμε ότι η αλλαγή είναι αδύνατη είναι απλός. Σε κανένα δεν αρέσει η αλλαγή, σε κανένα δεν αρέσει ν’ αλλάζει ο ίδιος.

Θέλουμε όλα να παραμένουν οικεία – κατά διαστροφικό τρόπο, ακόμα και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Αν και η αλλαγή είναι συνεχής προτιμάμε να στρέφουμε την προσοχή μας- και μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι της- στο να εμποδίζουμε τις αλλαγές να συμβούν στη ζωή μας.

Θέλουμε και καταναλώνουμε πολλή προσπάθεια και προσοχή να εμποδίσουμε τις αλλαγές να συμβούν στη ζωή μας.

Ο μύθος έχει διεισδύσει τόσο βαθιά μέσα μας, όσο και το DNA μας. Οι πάντες και τα πάντα μοιάζει να υποστηρίζουν αυτό το μύθο επειδή δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και δεν πιστεύουμε ότι και οι άλλοι μπορεί ν’ αλλάξουν.

Κάθε αλλαγή όμως, όπως και κάθε θεραπεία είναι μία μάχη, ένας αγώνας, που μπορεί να έχει και κάποιες απώλειες.

Τι είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε για να πετύχετε την αγάπη - την υγεία – την ψυχική γαλήνη - την πνευματική σας εξέλιξη;

  • Είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε την δουλειά σας για να πετύχετε την ψυχική ηρεμία;
  • Είστε διατεθειμένοι αν χρειαζόταν να μείνετε κάποιο διάστημα μόνοι σας για να γνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, πράγμα αυτονόητο στην αγάπη;
  • Είστε διατεθειμένοι για την υγεία σας να αλλάξετε ό,τι σας είναι οικείο στον τρόπο που σκέφτεστε και στον τρόπο που ζείτε την καθημερινότητά σας (όπως διατροφή, ψυχαγωγία, κάπνισμα, ποτό κ.α);
  • Είστε διατεθειμένοι για να κερδίσετε την ψυχική σας γαλήνη να αφεθείτε να βιώσετε μια σημαντική απώλεια και τον πόνο που αυτή συνεπάγεται;
  • Είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στους άλλους και στη ζωή, ώστε να πετύχετε την πνευματική σας εξέλιξη και να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ποια φάρμακα μπορούν να βλάψουν τους νεφρούς
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία