Η ζωή με τακτικές ημικρανίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, από κάθε άποψη. Και η ερωτική μας ζωή δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Μία μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 25% των ασθενών που πάσχουν από ημικρανίες καταφέρνουν να κάνουν σεξ με μικρότερη συχνότητα. Μάλιστα, 5% των ερωτηθέντων είπαν πως λόγω αυτού οι σχέσεις τους τελείωσαν.

Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας. Και με τις παρακάτω συμβουλές, θα καταφέρετε να μη χάσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Τα συμπτώματα μιας ημικρανίας είναι η ναυτία, ο εμετός και η ευαισθησία σε οσμές, φώτα, ήχους, αλλά και στην αφή. Μια ημικρανία και τα συμπτώματά της, λοιπόν, μπορούν να βάλουν μια άσχημη άνω τελεία πάνω σε μια σεξουαλική εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η περίπτωση να υπάρχουν και πολύ πιο άμεσες επιπτώσεις. Μία μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες βίωναν περισσότερο πόνο παρά απόλαυση κατά το σεξ. Την ίδια στιγμή, όμως, μια άλλη μελέτη ισχυρίζεται ότι το σεξ μπορεί να καταπραΰνει από τα συμπτώματα της ημικρανίας. Υπάρχουν και ορισμένοι ισχυρισμοί πως ένας οργασμό μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, αλλά αυτό πιστεύεται ότι είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Πολλοί ασθενείς, ειδικά αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες, μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή που θα τις προλαμβάνει. Συνεπώς, αν βιώνετε το ίδιο πρόβλημα μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανές λύσεις.

Επίσης, είναι συχνό να βλέπουμε ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες να έχουν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους—δύο διαταραχές που η θεραπεία τους (συνήθως μέσω χαπιών) μπορεί να βλάψει την όρεξή μας για σεξ.

Υπολογίζεται πως το 75% των ασθενών που πάσχουν από ημικρανίες είναι γυναίκες. Και στις γυναίκες υπάρχουν επιπλέον λόγοι, όπως οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν πριν την περίοδο. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά έχουν υπάρξει και αναφορές από γυναίκες που είδαν ακριβώς το αντίθετο, ακόμα χειρότερες ημικρανίες δηλαδή. Αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε (σε συνεργασία με τον γιατρό σας) με διαφορετικά χάπια.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μία ρουτίνα στη ζωή σας, σε ό,τι αφορά τα γεύματα και τον ύπνο σας. Η καθημερινή γυμναστική μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και η κατανάλωση άφθονου νερού.

Τι προκαλεί ημικρανίες σε εσάς;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες που θα σας προκαλέσουν μια ημικρανία, ώστε να διαχειρίζεστε καλύτερα την κατάσταση. Μερικοί πολύ κοινοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Κόκκινο κρασί
  • Σοκολάτα
  • Έντονες οσμές, όπως αρώματα και αρωματικά κεριά
  • Έντονο φως
  • Αλλαγές του καιρού

Συνεπώς, αν κάποιο από τα παραπάνω είναι προβληματικό για εσάς, αφήστε το έξω από τη σεξουαλική σας ζωή—για παράδειγμα, μην πιείτε αλκοόλ σε ένα ραντεβού ή ζητήστε από τον σύντροφό σας να μην φορέσει κολόνια.

Συζητήστε το

Μιλήστε με τον σύντροφό σας για τις ημικρανίες σας και ενημερώστε τον για το πώς επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, αλλά και το σεξ. Θα μπορούσατε να πάρετε τον σύντροφό σας μαζί σε κάποιο ραντεβού με τον γιατρό σας, ώστε να του εξηγήσει την κατάσταση ακόμα πιο αναλυτικά, αλλά και να προτείνει πιθανές λύσεις. Σε περιπτώσεις που νιώθετε ότι η μεταξύ σας επικοινωνία είναι δύσκολη (προσθέτοντας και την πιθανή ένταση λόγω έλλειψης σεξ), ίσως να ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο σχέσεων, που θα σας βοηθήσει να βάλετε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας σε μια σειρά, αλλά και να τα εκφράσετε με υγιή τρόπο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας