Ένα από τα πιο συνηθισμένα και βασανιστικά αίτια που ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς για μήνες η και για χρόνια, είναι αυτό της ιγμορίτιδας η και της μετωπιαίας κολπίτιδας, της φλεγμονής δηλ. των κόλπων που βρίσκονται στο σπλαγχνικό κρανίο.
Πολλοί είναι οι ασθενείς που έχουν νοιώσει είτε τον δυνατό πόνο στο πρόσωπο η στο μέτωπο πάνω από τα φρύδια η μεταξύ των ματιών καθώς και πίσω από τα μάτια και που πολλές φορές συνδυάζεται με έντονο ¨μπούκωμα¨ στην μύτη και καταρροή.

Άλλοι πάλι ασθενείς ταλαιπωρούνται αρκετά χρόνια από αμβληχρά μεν αλλά πιο βασανιστικά και δυσίατα συμπτώματα, άλλοτε άλλης διάρκειας όπως π.χ βάρος στη ρίζα της μύτης, αίσθημα ότι κάτι κατεβαίνει πίσω από τη μύτη προς το φάρυγγα, με αποτέλεσμα φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες καθώς και το πλέον δυσάρεστο συναίσθημα του "μπουκώματος" των αυτιών είτε μόνιμα είτε κατά καιρούς και κυρίως όταν αυξάνεται απότομα η ατμοσφαιρική πίεση όπως πολύ συχνά συμβαίνει κατά την προσγείωση του αεροπλάνου η κατά την κατάδυση των ψαροντουφεκάδων.

Αν και η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων ήταν και είναι γνωστή τόσο στους γενικούς ιατρούς όσο και στους ειδικούς Ωτορινολαρυγγολόγους, η θεραπευτική αντιμετώπιση της όποιας κολπίτιδας ήταν πολλές φορές ανεπιτυχής λόγω της ανεπάρκειας των διαγνωστικών μέσων και μεθόδων, να εντοπισθεί το ακριβές σημείο της απόφραξης των κόλπων μέσα στην κοιλότητα της μύτης, να αξιολογηθεί σε σχέση με τα συμπτώματα του ασθενούς και να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια όμως, με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, κατέστη δυνατή η κατασκευή ειδικών εργαλείων, με τα οποία είναι δυνατόν να έχουμε πλέον άμεση πρόσβαση στο βάθος της ρινικής κοιλότητας, με τα ενδοσκόπια ψυχρού φωτισμού.

Η ενδοσκόπηση της ρινός, κάτι αντίστοιχο με την, από χρόνια, εφαρμοζόμενη γαστροσκόπηση ,αποτελεί την τελευταία λέξη της επιστήμης, τόσο όσον αφορά την ακριβή διάγνωση των όποιων ρινολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ιγμορίτιδα ,όσο και την χειρουργική αντιμετώπιση αυτής.

Με την ενδοσκόπηση, που γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, ελέγχουμε:
1. Την παρουσία πύου, που είναι ενδεικτικό παρουσίας φλεγμονής της περιοχής, με απόλυτη ακρίβεια, όσον αφορά το ακριβές σημείο προέλευσης.
2. Εντοπίζουμε με ακρίβεια το σημείο και την έκταση της απόφραξης της ρινικής αναπνοής π.χ πολύποδες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος, όγκων καθώς και όποιας άλλης παθολογίας που είναι "αόρατη" στο γυμνό μάτι.

Ανάλογα δε με το είδος και την έκταση της αιτίας που προκαλεί την απόφραξη των κόλπων και επομένως τις βασανιστικές και δυσίατες υποτροπές της ιγμορίτιδας η και της μετωπιαίας κολπίτιδας, είναι δυνατόν να γίνει μία μικρή σε έκταση επέμβαση μέσα στη μύτη, που θα αποτελέσει για πολλούς ασθενείς, την ριζική λύση του προβλήματος της "αθεράπευτης",όπως νομίζεται, χρόνιας ιγμορίτιδας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο