Από Ελευθέριο Φερεκύδη, Καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Παν/μιου Αθηνών 

Έφτασε το τέλος των διακοπών, επιστρέφουμε στην καθημερινότητα μετά τα θαλάσσια μπάνια, καμιά φορά με κάποια προβλήματα στα αυτιά, στη μύτη και τον λάρυγγα. Το συνηθέστερο πρόβλημα στα αυτιά είναι η ωτόρροια, δηλαδή το τρέξιμο υγρών η πύου από το αυτί. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην μόλυνση του μέσου αυτιού από τη θάλασσα όταν το τύμπανο παρουσιάζει μια διάτρηση και δεν έχει πάρει μέτρα ο λουόμενος να αποτρέψει την είσοδο θαλασσινού νερού στο αυτί του, δηλαδή να μη βουτήξει το κεφάλι στο νερό η να αποφράξει με μια ωτασπίδα το αυτί του.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη χρόνια μέση πυώδη ωτίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από ρήγμα στο τύμπανο και έξοδο πύου από το αυτί. Συνήθως υπάρχει και μια μείωση της ακοής η οποία συνδυάζεται καμιά φορά και με βουητά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνδυασμός της φλεγμονής με την ύπαρξη μυκήτων στο αυτί.

Στην περίπτωση αυτή οι μύκητες αναπτύσσονται από την παραμονή του εκκρίματος στον έξω ακουστικό πόρο σε συνδυασμό με την κατάλληλη υγρασία του περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις το έκκριμα είναι δύσοσμο, κυρίως όταν η ωτίτιδα συνδυάζεται με το χολοστεάτωμα.

Το χολοστεάτωμα είναι ένας μικρός σχηματισμός που δημιουργείται από τη μετανάστευση του επιθηλίου στο μέσο αυτί. Εχει τάση να αυξάνει και να καταστρέφει το οστέινο τμήμα του μέσου αυτιού. Αποτέλεσμα είναι ότι καμία φορά γίνεται αιτία να εμφανισθούν επικίνδυνες επιπλοκές οι οποίες είναι και πολύ σπάνια θανατηφόρες. Για όλους αυτούς τους λόγους όταν επανέλθουμε από τις διακοπές και το αυτί μας παρουσιάζει ωτόρροια, δηλαδή βγαίνει, περιοδικά η όχι, πύον από το αυτί, τότε θα πρέπει να επιδιώξουμε τη σχολαστική θεραπεία από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Η θεραπεία θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπισθεί η ωτόρροια και στη συνέχεια να ανακατασκευασθεί ολόκληρο το αυτί και ακόμη το τύμπανο. Αυτό επιτυγχάνεται με επιτυχία με την Χονδροτυμπανοπλαστική, μια εγχείρηση που αναπτύχθηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από την ομάδα μου.

Από τη μύτη, τα προβλήματα μετά τις διακοπές εντοπίζονται κυρίως στην επιδείνωση, καμία φορά, των πολυπόδων της μύτης και ακόμα την επιδείνωση μιας υπάρχουσας ιγμορίτιδας. Αυτό εκδηλώνεται με ενοχλητικό μόνιμο μπούκωμα της μύτης και σπάνια σε συνδυασμό με κάποιο υδαρές έκκριμα από τη μύτη- ίσως και κάποιο βάρος στο κεφάλι.

Όσον αφορά, τέλος, τα προβλήματα από τον λάρυγγα, καμία φορά στο τέλος των διακοπών υπάρχει βραχνάδα η οποία είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας λαρυγγίτιδας λόγω της αλόγιστης μακροχρόνιας χρήσης παγωμένων υγρών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η λαρυγγοσκόπηση και στη συνέχεια η ανάλογη θεραπεία από τον ειδικό θα βοηθήσουν τον άρρωστο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]