Τι είναι μια βοηθητική ακουστική συσκευή;

Η βοηθητική ακουστική συσκευή, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας, κάνει τους ήχους να ακούγονται δυνατότεροι. Τα ακουστικά βαρηκοΐας κάνουν όλους τους ήχους του περιβάλλοντος να ακούγονται δυνατότεροι. Μια βοηθητική ακουστική συσκευή όμως, μπορεί να αυξήσει την ένταση του επιθυμητού ήχου (το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, έναν ομιλητή σε κοινό, έναν ηθοποιό ή ακόμα και κάποιον που μιλάει σε θορυβώδες μέρος) χωρίς να αυξήσει την ένταση των συνοδών ήχων.

Οι βοηθητικές ακουστικές συσκευές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τα άτομα που χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας;

Όχι. Άτομα που παρουσιάζουν κάθε μορφή ακουστικής απώλειας ή σε οποιοδήποτε βαθμό – ακόμα και άτομα με κανονική ακοή – μπορούν να βοηθηθούν από τις βοηθητικές ακουστικές συσκευές. Κάποιες βοηθητικές ακουστικές συσκευές χρησιμοποιούνται μαζί με ακουστικά βαρηκοΐας.

Κάποιες άλλες μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας.

Ποια είναι τα είδη των βοηθητικών ακουστικών συσκευών που υπάρχουν;

Σήμερα υπάρχουν πολλές βοηθητικές ακουστικές συσκευές, από τις πιο επιτηδευμένες που χρησιμοποιούνται στα θέατρα και στις αίθουσες συναυλιών ή διαλέξεων έως τις πιο προσωπικές συσκευές. Μια λίστα από τις διαθέσιμες βοηθητικές ακουστικές συσκευές δίνεται παρακάτω:

  • Ατομικές συσκευές ακοής: Υπάρχουν διάφοροι τύποι ατομικών συσκευών ακοής. Όλες έχουν σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρουν τον ήχο από τον ομιλητή (ή από κάποια άλλη πηγή) απευθείας στον δέκτη και να ελαχιστοποιούν ή να εξαλείφουν τους θορύβους από το περιβάλλον. Κάποιες από αυτές τις συσκευές, όπως π.χ. οι εκπαιδευτικές ακοής, είναι σχεδιασμένες για χρήση μέσα στην τάξη ή σε μικρές ομάδες ατόμων. Άλλες συσκευές, όπως ατομικές FM συσκευές και ατομικοί ενισχυτές, είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τις συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο σε διάφορα μέρη όπως αυτοκινητόδρομοι, αίθουσες συνάντησης ή εστιατόρια.
  • Ακουστικά συστήματα τηλεόρασης: Είναι σχεδιασμένα για να παρακολουθεί κάποιος τηλεόραση ή ραδιόφωνο χωρίς παρεμβολές από θορύβους του περιβάλλοντος ή να χρειάζεται να αυξήσει πολύ την ένταση. Αυτά τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας.
  • Άμεσο ακουστικό βαρηκοΐας: Είναι ειδικά ακουστικά βαρηκοΐας με δυνατότητα άμεσης ακουστικής σύνδεσης, η οποία μπορεί να συνδεθεί με την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή το στερεοφωνικό, καθώς επίσης και με μικρόφωνα, προσωπικά FM συστήματα και άλλες βοηθητικές συσκευές.
  • Συσκευές τηλεφωνικής ενίσχυσης: Πολλοί, αλλά όχι όλοι οι τυποποιημένοι τηλεφωνικοί δέκτες έχουν ένα καλώδιο-πηνίο. Αυτό το καλώδιο-πηνίο ενεργοποιείται όταν απαντά στον δέκτη του τηλεφώνου ένα άτομο του οποίου τα ακουστικά είναι στην ‘Τ’ θέση. Αυτή η θέση επιτρέπει τα ακουστικά να χρησιμοποιηθούν σε μια ανεκτή ένταση χωρίς επανατροφοδότηση και με την ελάχιστη παρέμβαση θορύβων του περιβάλλοντος. Αυτά τα τηλέφωνα ονομάζονται ‘συμβατά με ακουστικά βαρηκοΐας’ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εταιρείες που πουλούν τηλεφωνικές συσκευές. Επειδή δεν διαθέτουν όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας την ‘Τ’ θέση, σιγουρευτείτε ότι αυτά που έχετε την διαθέτουν πριν ζητήσετε ένα τηλέφωνο συμβατό με ακουστικά βαρηκοΐας. Επίσης υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένοι τηλεφωνικοί δέκτες οι οποίοι ενισχύουν τον ήχο. Ακόμα, μπορείτε να αγοράσετε ειδικούς ενισχυτές και να τους προσαρμόσετε σε έναν κανονικό τηλεφωνικό δέκτη. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές έχουν ειδικό καντράν όπου ελέγχεται η ένταση του ήχου. Κάποιες από αυτές τις συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οικογένειες όπου όλα τα μέλη είναι βαρήκοα. Κάποιες άλλες, αλλάζουν αυτόματα στο κανονικό επίπεδο του ήχου ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οικογένειες με μέλη φυσιολογικής ακοής ή βαρήκοα.
  • Βοηθητικές συσκευές ακουστικού τύπου: Οι συσκευές αυτές υπάρχουν ειδικά για βαρήκοα άτομα σε πολλά μεγάλα θέατρα, αίθουσες διαλέξεων, εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους. Αποτελούνται από ένα ειδικό σύστημα για να στέλνει ηχητικά σήματα σε έναν μεμωνομένο δέκτη. Μερικά από αυτά τα συστήματα επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται με ακουστικά βαρηκοΐας. Άλλα, μπορούν να χρησιμοποιούνται με ή χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας.

Πού μπορεί να βρει κάποιος βοηθητικές ακουστικές συσκευές;

Εάν θέλετε να αποκτήσετε μια βοηθητική ακουστική συσκευή για προσωπική σας χρήση, όπως ένα ατομικό FM σύστημα και ατομικούς ενισχυτές, θα πρέπει πρώτα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός Ωτορινολαρυγγολόγου ή Παθολόγου Λόγου και Ομιλίας, ο οποίος έχει εμπειρία γύρω από τη χρήση βοηθητικών ακουστικών συσκευών ώστε να επιλέξει την καταλληλότερη για εσάς.

Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας, είναι ειδικευμένος με μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Μάστερ ή Διδακτορικού) καθώς και με κλινική εμπειρία στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας (Speech Language Pathology) και θα πρέπει να είναι επίσημα αναγνωρισμένο και διπλωματούχο μέλος των διεθνών επιστημονικών εταιριών (όπως π.χ.

American Speech-Language-Hearing Association).

Πηγές:
Προσαρμοσμένο από την Αγγλική έκδοση της American Speech-Language-Hearing Association, U.S.A

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης
Επίσκεψη κλιμακίου του ECDC στη χώρα μας