Αποτελεσματική στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των λιπιδίων έχει αποδειχθεί η βαριατρική επέμβαση, σύμφωνα με μια νέα κοινή επιστημονική ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Λιπιδίων (NLA) των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργική (ASMBS), και την Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (OMA). Η δήλωση δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Lipidology, το επίσημο περιοδικό της NLA.

Τα λιπίδια του αίματος είναι κυρίως η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια, ουσίες απαραίτητες για την κατασκευή και τη συντήρηση των κυττάρων. Όμως η υπερλιπιδαιμία (δυσλιπιδαιμία όπως έχει επικρατήσει) προκαλεί βλάβες στα αγγεία του σώματος. Η αυξημένη χοληστερίνη προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, φράζοντας σταδιακά τα αγγεία και προκαλώντας έμφραγμα, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί δηλαδή σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου τόσο στoν ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το πρόβλημα αφορά και τα δύο φύλα παρότι επικρατεί η αντίληψη ότι οι γυναίκες προστατεύονται από τα οιστρογόνα. Στοιχεία δείχνουν ότι λόγω υποδιάγνωσης και υποθεραπείας οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

H αύξηση του σωματικού λίπους και ειδικότερα του ενδοκοιλιακού, αποτελεί τον κύριο προδιαθεσιακό παράγοντα της πάθησης.
Η μείωση της χοληστερίνης έστω κατά 1%, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην πρόληψη των αγγειακών επεισοδίων, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνισή τους κατά 2-3%. Η κατάκτηση του στόχου για απόκτηση φυσιολογικού βάρους συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.
Η μείωση του σωματικού βάρους είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί είτε με συντηρητικά μέτρα είτε με υποβολή του παχύσαρκου/υπέρβαρου ασθενή σε περιοριστική ή/και δυσαπορροφητική χειρουργική επέμβαση. Η επίτευξη του ιδανικού βάρους επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, μεταξύ αυτών και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας.

Ειδικότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα οι επεμβάσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μπορούν να βελτιώσουν τη δυσλιπιδαιμία, μέσω των θετικών αλλαγών που προκαλούν στην ενδοκρινική και τη φλεγμονώδη ομοιόσταση. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει τη δυσλιπιδαιμία και εξαιτίας των αλλαγών που προκαλεί στο μεταβολισμό των χολικών οξέων και στο εντερικό μικροβίωμα.

Η αποτελούμενη από δύο μέρη επιστημονική ανακοίνωση, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Ιούνιο 2015, αφορά στα πιθανά οφέλη της βαριατρικής επέμβασης στα λιπίδια. Το πρώτο μέρος της επικεντρώνεται στο μηχανισμό με τον οποίο η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των λιπιδίων, ενώ το δεύτερο, επικεντρώνεται στους παράγοντες κινδύνου και τα χειρουργικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες των NLA, ASMBS, και OMA υποστηρίζουν ότι η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας μειώνει το σωματικό λίπος και επιδρά θετικά στη λειτουργία των λιποκυττάρων και του λιπώδους ιστού, συμβάλλοντας στη βελτίωση των μεταβολικών ασθενειών, όπως η δυσλιπιδαιμία, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, και υπέρταση.

Η επιστημονική ανακοίνωση αναμένεται να ενισχύσει την άποψη ότι η αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας απαιτεί τη στενή συνεργασία του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό του, εξετάζοντας πιο επισταμένα την πιθανότητα υποβολής του σε βαριατρική επέμβαση, ιδιαίτερα σε εκείνους που απειλούνται πιο άμεσα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα