Η κήλη προκαλείται όταν, από την άσκηση πιέσεως σε ένα άνοιγμα ή αδύναμο σημείο στους μυς του τοιχώματος της κοιλιάς, προβάλλει τμήμα ενός οργάνου ή ιστός. Ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία για την εμφάνιση κήλης είναι η βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), ο μηριαίος δακτύλιος (μηροκήλη) και στο διάφραγμα το σημείο εισόδου του οισοφάγου στο στομάχι (διαφραγματοκήλη). Αν και η άρση βαρέων αντικειμένων παίζει ρόλο στη βουβωνοκήλη, δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που συμβάλλει στη δημιουργία κήλης, ενώ δεν παίζει ρόλο στη διαφραγματοκήλη (σε αυτήν, καθοριστική είναι η συμβολή της παχυσαρκίας).

Η κήλη είναι μια χειρουργική πάθηση και πρέπει να χειρουργείται μόλις εμφανιστεί, γιατί όσο νωρίτερα γίνει η επέμβαση τόσο καλύτερα είναι για τον ασθενή. Στο αρχικό στάδιο της κήλης, η εγχείρηση είναι απλή και εύκολη και ο ασθενής πηγαίνει γρήγορα στο σπίτι του. Η επέμβαση στη βουβωνοκήλη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γίνεται με μια απλή ανοικτή εγχείρηση, με μικρή τομή στη βουβωνική περιοχή και τοποθέτηση πλέγματος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή ραχιαία αναισθησία και χρειάζεται νοσηλεία μόνο μιας ημέρας. Η επέμβαση στη βουβωνοκήλη μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά από εξειδικευμένους χειρουργούς. Εάν η κήλη μεγαλώσει και ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, η εγχείρηση γίνεται πιο δύσκολη. Εάν η κήλη δεν χειρουργηθεί, ο ασθενής πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό για εξέταση, εάν αυτή μεγαλώσει ή εάν προκαλεί συμπτώματα.

Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την εγχείρηση κήλης, η οποία είναι μια πολύ απλή επέμβαση. Σε μεγάλες ηλικίες, οι κήλες οφείλονται συνήθως σε χαλάρωση και δεν ενέχουν τον κίνδυνο για περίσφιξη. Εάν είσθε γενικά δραστήριο άτομο, η επέμβαση θα σας βοηθήσει να κινήστε καλύτερα και να περπατάτε περισσότερο. Φάρμακα δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κήλης. Το μόνο που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η ειδική ζώνη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management