Τα λιπώματα είναι μικρά εξογκώματα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, στον υποδόριο ιστό και μπορεί να φτάσουν μερικές φορές και σε ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος.

Θεωρούνται οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι. Πιο συχνά εμφανίζονται στις γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως μεταξύ 30 – 60.

Ο τρόπος που δημιουργούνται δεν είναι απολύτως γνωστός. Φαίνεται να υπάρχει γενετική (οικογενειακή) προδιάθεση, χωρίς όμως να μπορούμε με σιγουριά να πούμε πού οφείλονται.

Υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν ένα μόνο λίπωμα σε κάποιο σημείο του σώματός τους και άλλοι που μπορεί να έχουν πολλά σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Επειδή ακριβώς βρίσκονται κάτω από το δέρμα, μέσα στον υποδόριο ιστό, ψηλαφώνται εύκολα, είναι ευκίνητα και μαλακά και μόνο αν έχουν μεγάλο μέγεθος ή πιέζουν ευαίσθητα σημεία μπορεί να προκαλούν και πόνο, ευτυχώς εξαιρετικά σπάνια.

Πιο συχνά εμφανίζονται στην πλάτη, στο στήθος, στο λαιμό και στα χέρια.

Τα λιπώματα, όπως αναφέραμε, συνιστούν μια καλοήθη οντότητα, εντούτοις η εξέταση από χειρουργό είναι απαραίτητη προκειμένου να διαγνώσει ότι πράγματι πρόκειται για λίπωμα και όχι για κάποιο άλλο όγκο του δέρματος ή του υποδόριου ιστού.

Υπάρχει ένα σπάνιο είδος κακόηθους όγκου το λιποσάρκωμα το οποίο θα πρέπει να αποκλειστεί κατά την εξέταση.

Η αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον χειρουργό σας είτε για λόγους αισθητικούς όταν αυτά είναι σε εμφανή ή ενοχλητικά σημεία του σώματος είτε για λόγους καθαρά λειτουργικούς (πολύ μεγάλα σε μέγεθος, που εμποδίζουν τις κινήσεις και προκαλούν πόνο).

Η αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία, στο ιατρείο συνήθως του χειρουργού και αποτελεί μια απλή και ασφαλή χειρουργική επέμβαση. Όταν αφαιρεθούν σωστά και σε υγιή όρια δεν ξαναεμφανίζονται. Πάντοτε είναι απαραίτητο να στέλνονται για βιοψία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ