Επιστήμη & Ζωή

Ερευνητές μετατρέπουν υπολείμματα φρούτων σε αντιβακτηριακά επιθέματα

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη μετατρέπουν σε επιθέματα με αντιβακτηριακό τζελ τις πεταμένες φλούδες φρούτων.


Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 16:58

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Ερευνητές του Nanyang Technological University (NTU) στη Σιγκαπούρη, χρησιμοποιούν απορρίμματα τροφίμων και μετατρέπουν σε επιθέματα με αντιβακτηριακό τζελ τις πεταμένες φλούδες φρούτων.

Η  διαδικασία είναι να λαμβάνεται εκχύλισμα σκόνης κυτταρίνης από τη φλούδα του φρούτου Δούριο το ζιβέθινο, αφού έχει τεμαχιστεί και αποξηραθεί και στη συνέχεια να αναμιγνύεται με γλυκερόλη.

Αυτό το μείγμα γίνεται μαλακή υδρογέλη που στη συνέχεια κόβεται σε λωρίδες επιθεμάτων.

Ο καθηγητής William Chen, δήλωσε ότι στη Σιγκαπούρη καταναλώνονται περίπου 12 εκατομμύρια φρούτα durians τον χρόνο, επομένως εκτός από τη σάρκα δεν μπορούν να κάνουν πολλά με τα σπόρια και τη φλούδα και αυτό προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση. Η φλούδα των φρούτων που αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της σύνθεσής τους, συνήθως πετιέται και αποτεφρώνεται συμβάλλοντας στα απόβλητα που καταλήγουν στο περιβάλλον. Ο Chen πρόσθεσε ότι η τεχνολογία μπορεί επίσης να μετατρέπει άλλα υπολείμματα, όπως σόγιας, σε υδρογέλη βοηθώντας στον περιορισμό των υπολειμμάτων τροφών στη χώρα.

Σε σύγκριση με συμβατικά επιθέματα, αυτά με οργανο-υδρογέλη μπορούν επίσης να κάνουν πιο δροσερές και υγρές τις πληγές, κάτι που μπορεί να βοηθά στην ίαση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η χρήση υλικών από απορρίμματα για τα αντιμικροβιακά επιθέματα είναι πιο συμφέρουσα όσον αφορά το κόστος /αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα συμβατικά, των οποίων οι αντιμικροβιακές ιδιότητες προέρχονται από πιο ακριβά μεταλλικά συστατικά, όπως ιόντα αργύρου ή χαλκού.

Πηγές:
Nanyang Technology University (NTU)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων