Επιστήμη & Ζωή

Διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Τι έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.


Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022, 16:08

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη θα μπορούσαν να βοηθηθούν από την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ η διατροφή με λίγους υδατάνθρακες είναι κοινό επόμενο βήμα για κάποιον που διαγνώστηκε με τη νόσο άνθρωποι με προδιαβήτη ή με διαβήτη που δεν λαμβάνουν φάρμακα δεν χρειάζεται να περιμένουν  για να μειώσουν και να δουν οφέλη στα επίπεδα σακχάρου.

Η Kirsten Dorans του Tulane University, δήλωσε ότι το μήνυμα από τη νέα έρευνα είναι ότι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, αν διατηρηθεί, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αν και χρειάζονται νέες έρευνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2 ομάδες με 75 συμμετέχοντες η καθεμιά. Σε μία χορηγήθηκε διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη έτρωγαν όπως συνήθως.

Εξι μήνες αργότερα, η ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες είχε μεγαλύτερη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Επίσης έχασε βάρος και είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες προλαμβάνει τον διαβήτη, ανοίγει την πόρτα σε περαιτέρω έρευνα.

Η Dorans δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε ότι διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι μια διατροφική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για την επίδρασή της στο σάκχαρο αίματος ανθρώπων με προδιαβήτη.

Το σάκχαρο των συμμετεχόντων κυμαινόταν από επίπεδα προδιαβήτη έως διαβήτη. Η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχε μείωση επιπέδων A1C 0.23%  περισσότερο από αυτά της άλλης ομάδας.

Αυτό είναι μέτριο αλλά κλινικά σχετικό, δήλωσε η Dorans.

Ενώ τα λιπαρά αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ των θερμίδων που έτρωγαν όσοι ανήκαν στην ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες ήταν κυρίως υγιεινά μονοκαόρεστα λιπαρά και πολυακόρεστα, που βρίσκονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων