Διατροφή

Γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων: Δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο διαβητικός στο διατροφικό του πρόγραμμα

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και δεν έχουν τόσο δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις όσο τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.


Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023, 12:46

Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος

Ο γλυκαιμικός δείκτης εισήχθη στην κλινική πράξη για να βοηθήσει τους διαβητικούς και τους παχύσαρκους  να κάνουν σωστότερες επιλογές τροφίμων  αποφεύγοντας τρόφιμα, τα οποία κινδυνεύουν να διαταράξουν σημαντικά τον μεταβολισμό, τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, την ισορροπία ινσουλίνης σακχάρου του αίματος.  Ο γλυκαιμικός δείκτης ΓΔ ( glycemic index GI) κατατάσσει τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από 0-100 ανάλογα με το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα αφομοιωθούν και θα μεταβολιστούν από τον οργανισμό.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και δεν έχουν τόσο δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις όσο τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και πρέπει να προτιμώνται από παχύσαρκους και διαβητικούς. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα ψωμιά, τα κέικ και τα μπισκότα έχουν υψηλό ΓΔ, ενώ τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τα μη αμυλούχα λαχανικά και τα φρούτα τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΓΔ.

Η κατάταξη των τροφίμων με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη έχει ως εξής:

55 ή κάτω του 55 = Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

56 - 65 = Μεσαίος γλυκαιμικός δείκτης

Άνω του 65 = Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός δείκτης που χαρακτηρίζει ένα τρόφιμο και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τον διαβητικό ασθενή. Πρέπει να σημειωθεί ότι τρόφιμα όπως το κρέας και το βούτυρο δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν αξιολογούνται κατά τη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη. Ωστόσο τόσο τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά οξέα όσο και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων με τη μορφή λιπαρών ουσιών πρέπει να αποφεύγεται τόσο από τους διαβητικούς όσο και από τους ανθρώπους με προβλήματα βάρους. Τα πλούσια σε φρουκτόζη τρόφιμα όπως τα ξερά φρούτα επίσης ενδέχεται να διαταράξουν το μεταβολισμό στον διαβητικό, όταν καταναλώνονται σε αρκετή ποσότητα.

Εξάλλου ακόμη και τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό GI δεν είναι πάντα κατάλληλα και τα τρόφιμα που έχουν υψηλό GI δεν είναι πάντα ακατάλληλα. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής είναι:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων