Διατροφή

Δυσανεξία στο γάλα: Ζώντας χωρίς λακτόζη

Ναυτία, πόνος στην κοιλιακή χώρα και κοιλιακές κράμπες, είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς λακτόζη για να τα αποφύγουμε;

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014

Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η δυσανεξία στη λακτόζη ή στο αγελαδινό γάλα είναι κατάσταση διαφορετική από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος και μεταβολίζεται από τον οργανισμό με ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Στη δυσανεξία στη λακτόζη, το ένζυμο αυτό παρουσιάζει μερική ή ολική έλλειψη, με αποτέλεσμα την αδυναμία πέψης του γάλακτος. Η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί κατάσταση συνηθισμένη και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Η ποσότητα λακτάσης που παράγει ο άνθρωπος ελαττώνεται μετά την ηλικία των 2 ετών, αν και στη Δύση πολλοί ενήλικες παράγουν αρκετή λακτάση ώστε να μπορούν να πέψουν το γάλα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί ναυτία, πόνο στην κοιλιακή χώρα και κοιλιακές κράμπες, μετεωρισμό (φούσκωμα), αέρια και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως σύντομα μετά την κατανάλωση γάλακτος, μπορεί όμως να παρατηρηθούν και αρκετές ώρες αργότερα. Εάν ένα άτομο παράγει μικρές ποσότητες λακτάσης, συνήθως είναι σε θέση να ανεχτεί μικρές ποσότητες γάλακτος και θα παρουσιάσει συμπτώματα μόνο μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

Πόση αναστάτωση θα προκαλέσει το γάλα στον οργανισμό εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η έλλειψη της λακτάσης. Το 60 με 80% μπορεί να καταναλώσει ένα ποτήρι γάλα χωρίς να εκδηλώσει δυσάρεστα συμπτώματα και περίπου οι μισοί μπορούν να καταναλώσουν ακόμα και δύο ποτήρια γάλα.

Λακτόζη πιθανόν να περιέχουν και τα εξής τρόφιμα:

Το γιαούρτι αποδεικνύεται σωτήριο

Το γιαούρτι θεωρείται ασφαλές, διότι ο οργανισμός το επεξεργάζεται, έτσι ώστε να γίνει εύπεπτο. Τα βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι αναλαμβάνουν το ρόλο του ενζύμου που απουσιάζει και χωνεύουν για λογαρισμό μας αρκετή ποσότητα από το σάκχαρο του γάλακτος. Βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι που καταναλώνετε περιέχει ζωντανές καλλιέργειες, κάτι που συμβαίνει με τα περισσότερα γιαούρτια που διατίθενται στην αγορά.

Τα νεκρά βακτήρια δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Τα απλά γιαούρτια εξουδετερώνουν καλύτερα τη λακτόζη από ότι εκείνα που περιέχουν πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης. To βούτυρο γάλακτος καθώς και το γάλα οξεόφιλης καλλιέργειας, παρά τη ζύμωση που έχουν υποστεί, εξακολουθούν να προκαλούν στους περισσότερους δυσάρεστα συμπτώματα όπως και το απλό γάλα.

Προσοχή στο γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Όταν το γιαούρτι καταψύχεται, μερικές φορές παστεριώνεται εκ νέου, γεγονός που σκοτώνει τα βακτήρια.

Tι πρέπει να καταναλώνετε εάν εμφανίζετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να γνωρίζουν και τις υπόλοιπες πηγές ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών μας. Η κατανάλωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών τροφίμων που γίνονται από το γάλα είναι ο κυριότερος τρόπος για την προμήθεια του σώματος μας με το ασβέστιο.

Εάν κάποιος έχει πρόβλημα στο να πίνει ή να καταναλώνει τα παραπάνω προϊόντα μπορεί να έχει πρόβλημα πρόσληψης ασβεστίου.
Για το λόγο αυτό, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να γνωρίζουν και τα άλλα τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου όπως:

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων