Διατροφή

Παίζει ρόλο το pH στη διατροφή μας;

Σημαντικός παράγοντας για την υγεία του σώματος είναι η ισορροπημένη τιμή του pH του αίματος και των ιστών. Τα ιδανικά επίπεδα pH διαφέρουν στα διάφορα σημεία του σώματος. Το pH του αίματος είναι πιο ενδεικτικό και θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό.

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Βαρδάκα Καλλιόπη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Σημαντικός παράγοντας για την υγεία του σώματος είναι η ισορροπημένη τιμή του pH του αίματος και των ιστών. Τα ιδανικά επίπεδα pH διαφέρουν στα διάφορα σημεία του σώματος. Το pH του αίματος είναι πιο ενδεικτικό και θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό.

Η παρουσία των μετάλλων ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο και είναι επομέωνς αλκαλικά. Η παρουσία αμινοξέων αντίθετα δημιουργεί όξινο περιβάλλον, έτσι οι πρωτείνες όπως π.χ κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί και ξηροί καρποί (εκτός από τα αμύγδαλα), είναι 'όξινα' και σιτηρά όπως π.χ σίκαλη, βρόμη, σιτάρη και ρύζι είναι λίγοτερο όξινα.

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, ή ζάχαρη, το τσάι και ο καφές είναι ουδέτερα.

Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή οι υγιεινές τροφές που δημιουργούν αλκαλικό PΗ στον οργανισμό όπως τα λαχανικά, οι μη ζωικης προέλευσης πρωτείνες, οι ωμές τροφές και το νερό καλής ποιότητας. Τροφές που δημιουργούν οξύτητα όσο το δυνατόν να αποφεύγονται.

Tα τρόφιμα και το pH τους

'Έντονα όξινα' τρόφιμα

Τυρί Ένταμ , αυγό, μαγιονέζα, ψάρι, οστρακόδερμα (ψάρια), μπέικον, μοσχάρι, κοτόπουλο, συκώτι, αρνί, κρέας, δημητριακά

'μέτρια όξινα' τρόφιμα

Βραζιλιάνικα καρύδια, καρύδια, τυρί Τσένταρ, τυρί Στίλτον, ρέγγα, σκουμπρί, σίκαλη, βρόμη, σιτάρι, ρύζι, δαμάσκηνα, κράνμπερυ, ελιές

'ουδέτερα' τρόφιμα

Βούτυρο, μαργαρίνη, καφές, τσάι, ζάχαρη, σιρόπι

'έντονα αλκαλικά' τρόφιμα

Αβοκάντο, πορτοκάλια, πατζάρια, ροδάκινα, καρότα, αχλάδια, πατάτες, σπανάκι, μανταρίνια, ξηρά φρούτα, μούρα, κεράσια, σύκα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, λεμόνια, πεπόνια

'μέτρια αλκαλικά τρόφιμα'

Αμύγδαλα, καρύδα, γάλα, φασόλια, λάχανο, σέλινο, φακές, μαρούλια, μανιτάρια, κρεμμύδια, λαχανικά με ρίζα, τομάτες, βερίκοκα, μήλα, μπανάνες, πράσινα λαχανικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων