Διατροφή

Φάτε με συνείδηση

Η διατροφή που σέβεται την αειφορία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αφορά όλο τον πληθυσμό της γης ανεξάρτητα από εθνικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές, ή ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις.

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης θα αναφερθούμε στην επίδραση της διατροφής του ανθρώπου στον πλανήτη και πώς μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μικρού οικολογικού αποτυπώματος.

Στην πραγματικότητα, η διατροφή που σέβεται την αειφορία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αφορά όλο τον πληθυσμό της γης ανεξάρτητα από εθνικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές, ή ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις.

Επομένως, η μέγιστη δυνατή προσπάθεια από τον καθένα σας, για μια πιο οικολογική διατροφή, είναι επιτακτική και ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη για το οικοσύστημα.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που διαμορφώνονται για το περιβάλλον από τη διατροφή του ανθρώπου είναι:

- η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος λόγω της απρόσκοπτης χρήσης των φυσικών πόρων,
- το οικονομικό αδιέξοδο σε τοπικό επίπεδο,
- η διατάραξη του κύκλου ζωής των προϊόντων,
- η επιβάρυνση του οικοσυστήματος (μόλυνση των υδάτων και της ατμόσφαιρας) και
- η διαχείριση αποβλήτων.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις της διατροφής του ανθρώπου στο περιβάλλον αντικατοπτρίζονται μέσω του 'οικολογικού αποτυπώματος'. Το οικολογικό αποτύπωμα, με πιο απλά λόγια, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που μετρά την επίπτωση του καθενός σας στη γη βάσει του τρόπου χρήσης των πόρων της (έδαφος, αέρας, νερό, ενέργεια) στην καθημερινή σας ζωή (τροφή, μετακίνηση, ένδυση, κατοικία, απορρίμματα κ.α).

Συγκεκριμένα, η τροφή ευθύνεται για το 22-30% του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος.

Ποιες είναι όμως οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις / συστάσεις οι οποίες σας προτείνονται στο πλαίσιο μιας πιο ‘οικολογικής διατροφής';

Οι επιλογές σας θα πρέπει να προσανατολίζονται προς τροφές περισσότερο υγιεινές, θρεπτικότερες, γευστικότερες οι οποίες παράγονται με μεθόδους που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον και βελτιώνουν το εμπορικό και αγροτικό ισοζύγιο.

Επίσης,
- Η μείωση κατανάλωσης κρέατος και –των λοιπών ζωικών προϊόντων,
- η μείωση κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφίμων
- η στροφή προς βιολογικά προϊόντα, εποχικά και τοπικά προϊόντα
- και η αγορά ‘τίμιας’ τροφής
αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες για την ‘οικολογική διατροφή’.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς τελικά για έχει το πιάτο σας μικρό οικολογικό αποτύπωμα;

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες, όπως:
- αυξήστε την κατανάλωση τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών,
- περιορίστε την κατανάλωση κρέατος ως κύριο πιάτο,
- μειώστε την κατανάλωση των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι,
- ελαττώστε το ποσοστό φαγητού που καταλήγει στα απορρίμματα
- τέλος, υποστηρίξτε το δίκαιο εμπόριο των τροφίμων,

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν τη μοναδική λύση και παράλληλα την αιχμή του δόρατος της νέας διατροφικής παγκοσμιοποίησης που μπορείτε να εφαρμόσετε… για να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων