Διατροφή

Συνδυασμοί τροφών για περισσότερη υγεία

Ταιριάζει η ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά; Tο ρύζι με τα όσπρια; Ποιες τροφές να συνδυάζω για να ωφελείται περισσότερο ο οργανισμός και η υγεία μου;

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014

Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tο ρύζι με τα όσπρια

Σε πολλά μέρη συνηθίζεται να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ., φακόρυζο, φασουλόρυζο κ.λπ.). Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

H ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά

Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Για αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.

Πηγή βιταμίνης C μαζί με τις φακές και το σπανάκι

Οι φακές και το σπανάκι έχουν σίδηρο, ο οποίος όμως είναι χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι ένα μικρό ποσοστό από το σίδηρο που περιέχεται στα όσπρια απορροφάται από τον οργανισμό. Είναι ο σίδηρος που περιέχεται στα φυτικής τρόφιμα προϊόντα, σε αντίθεση με το σίδηρο που υπάρχει στα ζωικά τρόφιμα. Προκειμένου να γίνει καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, θα πρέπει το φαγητό να συνοδεύτεται με κάποια πηγή βιταμίνης C. Έτσι, μπορείτε να ρίξετε λίγο λεμόνι στις φακές και το σπανάκι ή να συνοδεύσετε το γεύμα σας με 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή να φάτε αμέσως μετά το γεύμα σας κάποιο φρούτο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως είναι το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, τα μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ.

Πρωτεϊνη (κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι) με σαλάτα στο κυρίως γεύμα

Καλό θα είναι στο κυρίως γεύμα σας να έχετε μια πηγή πρωτεῒνης χαμηλή σε λιπαρά (στήθος κοτόπουλο/ γαλοπούλας, ψάρι, φιλέτο) συνοδευόμενη από σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά χωρίς κάποιο άλλο αμυλούχο συνοδευτικό όπως ρύζι, κριθαράκι, ψωμί, πατάτες ψητές/ βραστές/ φούρνου. Αυτό διότι η πρωτεῒνη από μόνη της χορταίνει αρκετά τον οργανισμό, ενώ η σαλάτα χορταίνει επίσης πολύ επίσης εξ’ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και νερού που έχει. Οπότε το αμυλούχο συνοδευτικό θα σας προσθέσει θερμίδες χωρίς ουσιαστικά να είναι απαραίτητο για το αίσθημα του κορεσμού.

Τρόφιμο που είναι πλούσιο σε ασβέστιο μαζί με τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη D

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το γάλα είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D; Ο λόγος είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται υψηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης για να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη δύναμη των οστών.
Καλές πηγές ασβεστίου: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, πράσα, ραδίκια, μπρόκολο, σπανάκι, όσπρια, ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο
Καλές πηγές βιταμίνης D: Σολομός, σαρδέλες, τόνος, ρέγκα, κρόκοι αβγών, ενισχυμένο αγελαδινό γάλα ή αμυγδαλόγαλα.

Πιθανοί συνδυασμοί:

Τρόφιμο που είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Κ μαζί με καλά λιπαρά για υγιής καρδιά και οστά

Τα «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, συμπεριλαμβανομένων και των ωμέγα-3) έχουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά τη μείωση της χοληστερίνης, ενώ ταυτόχρονα με τη συμβολή τους, ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένες βιταμίνες -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για τα οστά και για την αντιμετώπιση των θρόμβων στο αίμα.

Καλές πηγές βιταμίνης Κ: Λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο

Καλές πηγές καλών λιπαρών: Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, αβοκάντο, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, λιναρόσπορος, φουντούκι, σουσάμι

Πιθανοί συνδυασμοί:

Tο αβοκάντο και το ελαιόλαδο με τα λαχανικά

Συνήθως τις σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι, τώρα όμως έχουμε ακόμη ένα λόγο για να το κάνουμε. Tα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό καλύτερα όταν συνοδεύονται με κάτι λιπαρό. Aν, για παράδειγμα, φάτε ένα σκέτο καρότο, θα αφομοιωθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις βιταμίνες που περιέχει. Aν όμως το καταναλώσετε με λάδι, τότε θα επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες του. Tα έλαια, λοιπόν, του αβοκάντο και του ελαιόλαδου είναι ιδανικά για να διευκολύνουν τη διέλευση των παραπάνω αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Tαυτόχρονα, επειδή τόσο το αβοκάντο όσο και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην οξείδωση, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν με τη σειρά τους από την οξείδωση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.

Γιαούρτι μαζί με μπανάνα μετά από άσκηση

Δεδομένου ότι η γυμναστική καίει τη γλυκόζη που βρίσκεται στον οργανισμό, καλό είναι, για να αποφεύγουμε υπογλυκαιμικά επεισόδια μετά από έντονη άσκηση, να φροντίζουμε να την αναπληρώνουμε άμεσα. Ένας καλός τρόπος είναι η κατανάλωση υδατάνθρακα όπως είναι η μπανάνα, μαζί με πρωτεΐνη, όπως είναι το γιαούρτι.
Εν ολίγοις, οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν τη ζάχαρη στο αίμα, ενώ η πρωτεΐνη χορταίνει, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα τη ζάχαρης στο αίμα να ανεβαίνουν απότομα. Επιπλέον, επειδή η μπανάνα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε κάλιο, βοηθάει ώστε να αποφευχθούν μυϊκές κράμπες οι οποίες μπορεί να προέλθουν μετά από έντονη μυϊκή καταπόνηση.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ1

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων