Διατροφή

Έπεσε κάτω- να το φάω;

Πόσο μολύνονται τα τρόφιμα όταν πέφτουν στο δάπεδο; Ποια τρόφιμα συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια όταν πέσουν; Τι λένε οι έρευνες.

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για το παιδί σας, το να καταναλώσει ένα μπισκότο που πριν λίγο είχε πέσει κάτω; Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πρόσφατα, ότι τελικά μπορεί μία τροφή να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύουμε. Ο παράγων χρόνος είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα διαφορετικά είδη τροφών.

Όπως διαπιστώθηκε από έρευνες, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, ήταν πιο ασφαλή για κατανάλωση, διότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια. Τις λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης είχαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία κατά κανόνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη. ´Ερευνες έδειξαν, ότι αν παραμείνουν λίγα δευτερόλεπτα στο πάτωμα, δεν μολύνονται από βακτήρια. Για παράδειγμα, τρόφιμα όπως το ζαμπόν (περιέχει πολύ αλάτι), όσο και το ψωμί με τη μαρμελάδα (αλάτι και ζάχαρη, αντιστοίχως) περιείχαν ελάχιστες ενδείξεις βακτηρίων όταν οι ερευνητές τα σήκωσαν από το πάτωμα εντός 3 δευτερολέπτων.

Αντιθέτως, τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα ζυμαρικά, μολύνθηκαν με το βακτήριο κλεμπσιέλλα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα – το βακτήριο αυτό ενοχοποιείται για πολλά νοσήματα, όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, σηψαιμία και λοιμώξεις των μαλακών μορίων του σώματος.

Τα μπισκότα απεδείχθη ότι είναι ασφαλή, ακόμα κι αν αφεθούν για 10 δευτερόλεπτα στο πάτωμα, επειδή έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νερό.

Το πάτωμα όμως δεν απειλεί μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. Άλλωστε είναι γνωστή η πρακτική όχι μόνο των μικρών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, να βάζουν στο στόμα αντικείμενα που προηγουμένως είχαν πέσει στο πάτωμα. Από έρευνες που έχουν γίνει, προέκυψε ότι γενικά υπάρχει το ενδεχόμενο να μολυνθούν όταν πέφτουν στο πάτωμα. Για να τεκμηριώσουν την άποψή τους ερευνητές, εξέτασαν μια χρησιμοποιημένη παιδική κούκλα, που είχε πέσει στο πάτωμα. Από την ανάλυση εντοπίστηκαν χαμηλά επίπεδα κολοβακτηριδίου, ψευδομονάδων και μυκήτων.

Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις έγιναν σε σπίτια που καθαρίζονται, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα, οι ειδικοί συμφωνούν στην άποψη ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ασφάλεια για τα τρόφιμα που μας πέφτουν από τα χέρια, σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.

premium.paratiritis


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων