Διατροφή

Η διατροφή στην τρίτη ηλικία: Τι πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά

Υγιεινή διατροφή -κυρίως στην τρίτη ηλικία- σημαίνει επαρκής και ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ποιες ουσίες πρέπει να προσφέρει η τροφή.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Η σωστή διατροφή, όσο ανεβαίνει ο δείκτης της ηλικίας δεν κρίνεται από το πόσο τρώμε αλλά από τα πόσα θρεπτικά συστατικά μας παρέχει η τροφή.

Αν και είναι γεγονός πως οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού μειώνονται με την πάροδο του χρόνου επειδή μεταβάλλεται η σύνθεση του σώματος (αυξάνεται ο λιπώδης ιστός), μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός και ελαττώνεται η φυσική δραστηριότητα, αυτό δεν σημαίνει πως ο οργανισμός έχει μειωμένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά.

Αντιθέτως, χρειάζεται όσα και στα 20 του - και αυτά, μόνο με τη σωστή διατροφή μπορεί να τα προμηθευτεί.

Υγιεινή διατροφή -κυρίως στην τρίτη ηλικία- σημαίνει επαρκής και ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τις θερμίδες που καθημερινά θα τρώτε :

Επίσης απαραίτητες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση. Έτσι είναι απαραίτητη η τροφή να προσφέρει:

Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινή σας διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πέντε γεύματα (πρωϊνό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό) και αν το επιθυμείτε κάτι πολύ ελαφρύ πριν τον ύπνο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το σωματικό βάρος σας καλό είναι να παραμένει σταθερό, αλλά εντός φυσιολογικών ορίων, διότι μελέτες έχουν δείξει πως οι μακρόβιοι άνθρωποι είναι αυτοί που καταφέρνουν (μεταξύ πολλών άλλων, βεβαίως) να διατηρούν σταθερό βάρος στην ενήλικη ζωή και βεβαίως στην τρίτη ηλικία.

Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να δει ένας ηλικιωμένος εάν έχει επαρκή αλλά όχι υπερβολική θερμιδική πρόσληψη είναι να ελέγχει αν το βάρος του παραμένει σταθερό.

Τυπική περίπτωση για όλα τα παραπάνω είναι οι υπερήλικοι οι οποίοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

Το αγνό λάδι, το κρασί σε μικρές ποσότητες που βοηθά στην πρόληψη και των εμφραγμάτων και των καρδιαγγειακών, τα πορτοκάλια, που αποτελούν για χρόνια βασικό διατροφικό προϊόν και είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, που βοηθάει επίσης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα και περιορισμένη κατανάλωση κρέατος σε συνδυασμό με γεύματα με βάση το ψάρι εξασφάλισαν μία ισορροπημένη διατροφή η οποία τους χάρισε μία θετική για τα χρόνια τους κατάσταση της υγείας. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τη σωματική δραστηριότητα, τότε έχει μπροστά του το μυστικό της επιτυχίας.

premium.paratiritis


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων