Διατροφή

Οι τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο

Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε πιο συχνά το καλοκαίρι, επειδή μπορούν να αναστρέψουν την ζημιά που κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας;

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Το αντηλιακό είναι ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε και επιπλέον προστασία στο δέρμα μας. Οι τροφές που επιλέγουμε παίζουν ρόλο στο πόσο προστατευμένοι είμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που αντιμετωπίζουν την ζημιά που προκαλεί ο ήλιος στην επιδερμίδα. Ποιες είναι αυτές;

Blueberries

Τα μικρά και θαυματουργά μουράκια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – περιέχουν ίσως από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα φρούτα – και αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και δημιουργούν σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, και περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό—για το οποίο φημίζονται οι ντομάτες, αλλά το καρπούζι το περιέχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3. Τα ψάρια και τα αυγά μας τα προσφέρουν επίσης, και τα οφέλη για το δέρμα μας είναι μεγάλα: έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και διατηρούν το δέρμα μας σφιχτό και νεανικό.

Καρότα και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Περιέχουν το πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη αναγκαία για την υγεία της επιδερμίδας μας. Εκτός από το β-καροτένιο, όμως, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά περιέχουν και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που επίσης προστατεύουν το δέρμα μας από τον ήλιο.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποδείχθηκε, μέσα από μια έρευνα σε ποντίκια, ότι μπορούσε να ελαττώσει τους όγκους που δημιουργούνταν λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας, λόγω των φλαβονοειδών του. Επιπλέον, φαίνεται πως το πράσινο τσάι βοηθάει και στην προστασία του κολλαγόνου μας.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και η λαχανίδα, και είναι μερικά από τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων