Διατροφή

Πώς θα καταπολεμήσετε τη λαιμαργία

Οι αιτίες της λαιμαργίας και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Κατερίνα Σπανού
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Η λαιμαργία είναι συνήθως ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι είμαστε πεινασμένοι και ήρθε η ώρα να φάμε. Αλλά ενώ η έννοια του διαισθητικού φαγητού ακούγεται υπέροχη, τι συμβαίνει όταν ο οργανισμός αυτό που ζητά είναι απλώς ζάχαρη;

Τι σημαίνει λαιμαργία;

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η επιθυμία για φαγητό είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι μας λείπουν ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα που θέλουμε είναι χαμηλά σε βιταμίνες και μέταλλα – όπως σοκολάτα, γλυκά, κέικ, γλυκά, πατατάκια, μπισκότα! Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλά σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα, ζάχαρα και/ή αλάτι – γεγονός που τα καθιστά άχρηστα για τον οργανισμό μας.

Εάν θέλετε γλυκό - χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όταν προσπερνάτε γεύματα ή τρώτε λαίμαργα μπορεί να καταλήγετε να ψάχνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να δώσετε ένα boost στην ενέργειά σας. Αλλά αυτό το φαινόμενο είναι συνήθως σύντομο και η κατάληξη είναι να "πέφτετε" και να αναζητάτε περισσότερη ζάχαρη. Τρώγοντας τακτικά και αποφεύγοντας την προσπέραση γευμάτων θα σας βοηθήσει να σταματήσετε αυτά τα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εάν θέλετε κάτι αλμυρό - χαμηλά επίπεδα νατρίου

Εν τω μεταξύ, η επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα συχνά σχετίζεται με χαμηλή πρόσληψη νατρίου λόγω υπερβολικής εφίδρωσης, για παράδειγμα, όταν έχει υψηλή θερμοκρασία ή όταν ασκείστε. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στον οργανισμό τους περισσότερο αλάτι από ό, τι χρειάζονται στη διατροφή τους και χρειάζονται συνήθως λιγότερο, παρά περισσότερο. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μπορεί η λαιμαργία να αποτελέσει πρόβλημα;

Η λαιμαργία είναι πράγματι ένα πρόβλημα, αν συνοδεύεται με κατανάλωση τροφών με υψηλές θερμίδες, καθώς και κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Εάν αυτά τα είδη τροφίμων καταλήγουν να παίρνουν τη θέση των θρεπτικών τροφίμων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η φτωχότερη πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών όπως είναι οι ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Επιπλέον, οι υπερβολικές θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και κάποιων καρκίνων. Ομοίως, η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, ακόμα και σε άτομα που φαίνεται ότι έχουν υγιές βάρος. Για παράδειγμα, η συχνή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, ενώ η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Πώς να μειώσετε την ανάγκη για junk food


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων