Διατροφή

Ποιες τροφές είναι χαμηλές σε αλάτι

Μια καλή τακτική στη διατροφή μας είναι να περιορίσουμε το νάτριο. Ποιες τροφές όμως είναι οι κατάλληλες;

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες αλατιού καθημερινά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εκτός από το πρόσθετο αλάτι που βάζουμε στο φαγητό μας, οι επεξεργασμένες τροφές, αλλά και πολλά ακόμη προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ περιέχουν αλάτι. Ποιες τροφές, λοιπόν, είναι ασφαλής, και θα μας βοηθήσουμε να το περιορίσουμε, ώστε να προσέχουμε την αρτηριακή μας πίεση, αλλά και την υγεία μας από κάθε άποψη;

-Όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι από φυσικού τους χαμηλά σε νάτριο

-Τα κατεψυγμένα λαχανικά που δεν έχουν μαριναριστεί ή προμαγειρευτεί

-Για λαχανικά σε κονσέρβα, φροντίστε η ετικέτα να λέει “χαμηλά σε νάτριο”, ή να μην περιέχουν προσθήκες αλατιού

-Τα κατεψυγμένα ή αποξηραμένα φρούτα

-Τα φρούτα σε κονσέρβα, αλλά χωρίς σιρόπι

-Το ρύζι και τα ζυμαρικά

-Η βρώμη που δεν περιέχει γλυκαντικά

-Ποπκόρν χωρίς αλάτι

-Τα ψάρια και τα οστρακοειδή

-Το στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας, χωρίς την πέτσα

-Τα άπαχα κομμάτια βοδινού ή χοιρινού κρέατος

-Σπόροι και ξηροί καρποί χωρίς αλάτι

-Φασόλια και όσπρια (αν είναι σε κονσέρβα, προσέξτε να μην περιέχουν έξτρα αλάτι)

-Τα αυγά

-Το γάλα με χαμηλά ή 0% λιπαρά, όπως και το γιαούρτι

-Επιλέξτε τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Θα το γράφει στην συσκευασία, ή μπορείτε να ρωτήσετε τον υπάλληλο του καταστήματος, για χύμα προϊόντα. Για παράδειγμα, ένα τυρί με χαμηλά επίπεδα αλατιού είναι το Ελβετικό τυρί.

-Τα γάλατα καρπών, όπως η σόγια και το αμύγδαλο

-Αν χρειαστεί να αγοράσετε βούτυρο ή μαργαρίνη, επιλέξτε μόνο ανάλατα, και χωρίς τρανς λιπαρά

-Το ελαιόλαδο και το ξύδι

-Η μουστάρδα και η κέτσαπ μπορεί να περιέχουν νάτριο, οπότε ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες

-Τα έτοιμα dressings για σαλάτες μπορεί να είναι πνιγμένα στο αλάτι και στα κορεσμένα λιπαρά, οπότε καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε

-Μπορείτε, για να περιορίσετε ακόμα περισσότερο το αλάτι που βάζετε στο μαγειρεμένο φαγητό σας, να χρησιμοποιήσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά, τα οποία έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, όπως η ρίγανη, το θυμάρι αλλά και το  ginger. Ξανά, για τυποποιημένα προϊόντα (ειδικά για mix μπαχαρικών, που είναι ιδιαίτερα βολικά στην κουζίνα) ελέγξτε ότι δεν υπάρχει αλάτι μέσα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων