Διατροφή

Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα σημάδια;

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που δείχνουν ότι καλό θα ήταν να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας;

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Γνωρίζουμε πλέον πως η εξάλειψη της γλουτένης από την διατροφή αποτελεί αρκετά συγκεκριμένο πρόβλημα, και πως το ζήτημα πήρε υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις λόγω… καλού μάρκετινγκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άτομα που όντως έχουν πρόβλημα με την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αυτά τα άτομα μπορεί να πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά και από απλή δυσανεξία στην γλουτένη. Ποια είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία;

Πάσχετε από ένα αυτοάνοσο νόσημα

Υπάρχουν πολλά πιθανά αυτοάνοσα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζονται από τη γλουτένη, αν και χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να εξακριβωθεί ποια ακριβώς. Πάντως, πιστεύεται πως η γλουτένη μπορεί να επηρεάσει τους ασθενής με υποθυρεοειδισμό Hashimoto, όπως και άτομα με νόσο του Graves.

Έχετε δυσανεξία σε κάποια άλλη τροφή

Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο είναι πιο πιθανό να μην μπορούν να επεξεργαστούν και την γλουτένη και ο οργανισμός τους να είναι ευαίσθητος σε αυτήν.

Αισθάνεστε συνέχεια πόνο ή πρήξιμο στην κοιλιά

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή υπάρχει υπερβολική συσσώρευση αερίων, ή κάποιο πρόβλημα με τους μυς που σχετίζονται με την πέψη. Η συσσώρευση αερίων φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος αυτών των συμπτωμάτων σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην γλουτένη.

Έχετε συχνά διάρροια

Η διάρροια είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα δυσανεξίας και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά και πιθανώς επικίνδυνο, καθώς η παρατεταμένη διάρροια οδηγεί σε αφυδάτωση και ίσως έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Έχετε συχνά εξανθήματα και φαγούρα

Οι δερματοπάθειες που σχετίζονται με εντερικά προβλήματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και σημάδια παρόμοια με αυτά που βλέπουμε στο έκζεμα και την ψωρίαση. Η διακοπή κατανάλωσης γλουτένης στο πλαίσιο της έρευνας βελτίωσε σημαντικά αυτά τα συμπτώματα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι για το πώς ακριβώς σχετίζονται.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων