Διατροφή

5 τρόφιμα για το φθινόπωρο

Καθώς οι ζεστοί μήνες αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν και μαζί τους τα μούρα, το καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που μας είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, είναι διαθέσιμο ένα νέο μενού που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους.

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας φαίνεται πιο δύσκολη το φθινόπωρο, καθώς αγαπημένα φρούτα και λαχανικά αποσύρονται και εμφανίζονται άλλα λιγότερο οικεία.

Καθώς οι ζεστοί μήνες αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν και μαζί τους τα μούρα, το καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που μας είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, είναι διαθέσιμο ένα νέο μενού που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους.

Τα τρόφιμα το φθινόπωρο μπορεί να μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά- ιδιαίτερα αν δεν είστε σίγουροι πώς θα τα παρασκευάσετε ή αν είστε υπεύθυνοι για τη διατροφή μιας λιγότερο…περιπετειώδους οικογένειας όσον αφορά το φαγητό. Ωστόσο, εκτός από τα διατροφικά οφέλη τροφίμων όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι γλυκοπατάτες θα διαπιστώστε κάτι άλλο θετικό. Τους νόστιμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Για το φθινόπωρο μπορείτε να προετοιμαστείτε με τα ακόλουθα τρόφιμα όσον αφορά τη διατροφή σας.

Δείτε 5 τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνετε αυτή την εποχή.

Κολοκύθα

Η κολοκυθόπιτα σχετίζεται με την κολοκύθα αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Το ψαχνό της αξίζει να το λαμβάνετε αρκετά συχνά λόγω του υψηλού ποσοστού βιταμίνης Α, καροτονοειδών και ινών. Ωστόσο ούτε οι σπόροι θα πρέπει να αγνοούνται. Είναι καλό σνακ, συγκεντρωμένες πηγές βιταμινών, ινών, μετάλλων και αντιοξειδοτικών. Περιέχουν επίσης ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διάθεση. Απλώς ψήστε μερικούς σπόρους και κρατήστε τους στο χέρι ως φθινοπωρινό σνακ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα μπουμπούκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.Προσφέρουν προστασία από την έλλειψη βιταμίνης Α, την οστική απώλεια και την αναιμία. Εκτιμάται επίσης ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και από καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αν δεν σας αρέσει η γεύση δοκιμάστε να τα ψήσετε αντί να τα βάλετε στον ατμό.

Το ψήσιμο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι καραμελοποιεί τα φυσικά σάκχαρα και φέρνει στην επιφάνεια μια γλύκα που δεν θα μπορέσετε να παρακάμψετε.

Αχλάδια

Όταν αναζητάτε υγιεινό σνακ επιλέξτε ένα αχλάδι. Είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες ίνες. Προσφέρουν περίπου 6 γρ. που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες των 25-30 γρ. Μια διατροφή υψηλή σε ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και συνδέεται με οφέλη στην καρδιά, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου.Επίσης περιέχουν βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, επιπλέον του ασβεστίου, χαλκού, μαγνησίου, ποτασίου και μαγγανίου.

Είναι εύκολο να ενσωματωθούν στο διατροφικό μενού του φθινοπώρου, καθώς προσθέτουν γλυκιά ώθηση σε οποιοδήποτε πιάτο. Δοκιμάστε τα μόνα τους, ψητά ή ποσέ, κομμένα σε σαλάτα ή σε σούπα.

Κουνουπίδι

Θέλετε να ενισχύσετε τη διατροφική αξία της γαρνιτούρας; Επιλέξτε το κουνουπίδι. Έχει λίγες θερμίδες, με 26 ανά 100 γρ. και οφέλη για την υγεία.

Το κεφάλι του περιέχει αντικαρκινικά φυτοχημικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας.

Έχει επίσης αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μάχη έναντι των ελεύθερων ριζών, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και εμποδίζουν τις λοιμώξεις. Οι λάτρεις του πουρέ μπορείτε να λιώσετε κουνουπίδι, για εύκολη εναλλακτική με περίπου το ένα τέταρτο των θερμίδων και ίση ποσότητα νοστιμιάς.

Γλυκοπατάτες

Είναι γεμάτες γλύκα και έχουν πολύ ωραία γεύση ψητές. Μπορείτε να τις περιχύσετε με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να πασπαλίσετε με μοσχοκάρυδο. Έχουν ασβέστιο, ποτάσσιο και βιταμίνες. Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη από την καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη Α, σχεδόν το ένα τρίτο βιταμίνης C που χρειάζεστε, σχεδόν 15% της καθημερινής πρόσληψης ινών και 10% του αναγκαίου ποτάσιου.
Τα άφθονα αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφέλιμες σε όσους υποφέρουν από άσθμα ή αρθρίτιδα.

Επιμέλεια Εύη Ψωμιάδου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων