Διατροφή

Σοκολάτα: Κάνει καλό ή κακό;

Η αγαπημένη σοκολάτα περιέχει θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά που ωφελούν τον οργανισμό. Ποια είναι όμως τα αρνητικά της σημεία;

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη.

Τα πιο γνωστά στην Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, διαιτητικές ίνες, καφεϊνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α και Ε.

Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών).

Οι διεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Αρνητικές επιπτώσεις

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σοκολάτα θεωρούνταν σαν μια από τις κύριες αιτίες για πρόκληση βλαβών στα δόντια (τερηδόνα) και την εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο. Έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι υπεύθυνη η σοκολάτα ακριβώς για την ακμή και τα σπυράκια. Υπεύθυνες είναι κάποιες επιπρόσθετες ουσίες που περιέχει προκειμένου να γίνει πιο γευστική και απολαυστική, όπως η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και άλλοι υδατάνθρακες.

Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό και εθισμό, με πιο επιρρεπείς στην κατανάλωσή της τις γυναίκες. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Όταν τρώμε γλυκά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, εκκρίνεται η γνωστή πλέον ''ορμόνη της ευτυχίας'', σεροτονίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που η σοκολάτα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα έντονα συμπτώματα πριν από την εμμηνόρροια ή κατά τη διάρκειά της. Η σοκολάτα περιέχει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές όμοιες με εκείνες εθιστικών ουσιών.

Η παχυσαρκία είναι μια ακόμα πάθηση για την οποία οι περισσότεροι “κατηγορούν” τη σοκολάτα.

Η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα, εκτός από μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και προϊόν με μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο. Με απλά λόγια, μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να μας δώσουν πολλές θερμίδες. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το παρακάτω: Η καλή ποιότητα σοκολάτας υγείας δύσκολα προκαλεί παχυσαρκία, αφού περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη από τις σοκολάτες γάλακτος ή αμυγδάλου. Επίσης, λόγω της έντονης γεύσης της και επειδή δεν είναι γλυκιά. Συνήθως αρκούν 2-3 μικρά κομμάτια, δηλαδή 20-30 γραμμάρια ημερησίως. Η θερμιδική κατανάλωση δεν ξεπερνά έτσι τα 150 kcal. Η κατάχρηση όμως της σοκολάτας γάλακτος ή αμυγδάλου, σίγουρα παχαίνει και οδηγεί σε παχυσαρκία δημιουργώντας προβλήματα για το καρδιακό και μεταβολικό σύστημα.

Σημαντικές πληροφορίες

Μπορείτε να τρώτε μέχρι 2 φορές την εβδομάδα μια μικρή σοκολάτα 30 γρ. μετά το μεσημεριανό σας γεύμα σαν επιδόρπιο!
Καλό είναι να προτιμάτε τη μαύρη σοκολάτα (υγείας), καθώς αυτή είναι πιο θρεπτική από τη λευκή σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων