Διατροφή

Πίτα με χόρτα

Η ποικιλομορφία του εδάφους της πατρίδας μας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη χορταρικών με εξέχουσα γεύση, υφή, άρωμα αλλά και διατροφική αξία.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Υλικά για 12 τεμάχια σε ταψί 28 cm

για το ζυμάρι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
200 ml χλιαρό νερό

για τη γέμιση

1 κιλό άγρια χόρτα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο τριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη κάνω μία τρύπα στο αλεύρι, βάζω τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζω να ζυμώνω καλά.
Αν χρειαστεί μπορώ να προσθέσω λίγο αλεύρι στη ζύμη.
Αφήνω μετά να 'ξεκουραστεί' για μισή ώρα, αφού το έχω σκεπάσει με μια νωπή πετσέτα.


Στην συνέχεια την χωρίζω σε δύο μπάλες και τις ανοίγω με τον πλάστη, αλευρώνοντας ελαφρά.
Φροντίζω η μία ζύμη να έχει βγει λίγο μεγαλύτερη από την περίμετρο του ταψιού.
Λαδώνω και αλευρώνω ελαφρά το ταψί και απλώνω τη ζύμη φροντίζοντας να μην αφήσω κενά και να περισσεύει λίγη ζύμη απ’ έξω.


Απλώνω μέσα τη γέμιση και γυρνάω προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει.
Την βρέχω λίγο με νερό και κολλάω πάνω της την υπόλοιπη ζύμη.
Χαράζω ελαφρά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 1 ώρα και 10 λεπτά.


Για τη γέμιση έχω ζεματίσει τα άγρια χόρτα σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Τα αδειάζω σε σουρωτήρι και προσθέτω όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και το αλάτι.
Τα ανακατεύω και τα αφήνω να στραγγίξουν για άλλες 4 ώρες.


Τέλος, τοποθετώ την γέμιση σ’ ένα μπωλ, προσθέτω το λάδι και ανακατεύω.
Θερμιδική απόδοση ανά τεμάχιο : περίπου 350 Kcal

Διατροφικό σχόλιο

Η ποικιλομορφία του εδάφους της πατρίδας μας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη χορταρικών με εξέχουσα γεύση, υφή, άρωμα αλλά και διατροφική αξία.
Το αγριοκάροτο (δαύκο), το αγριομάρουλο, η αλεντρίδα, οι γαλατσίδες, οι ζοχοί, οι αρωματικές καυκαλήθρες, οι παπαρούνες, το πολύριζο, το προβάτσι, τα ραδίκια και η ρόκα, είναι μερικά μόνο είδη άγριων χόρτων που η ελληνική φύση απλόχερα μας προσφέρει.


Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, τα άγρια χόρτα εναρμονίζονται πλήρως με την έννοια της Μεσογειακής Διατροφής.
Συνοδέψτε ένα κομμάτι πίτα με λίγο φρέσκο τυρί και απολαύστε ένα υγιεινό και γευστικότατο 'ελαφρύ' γεύμα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων