Διατροφή

Ψάρι αλά Σπετσιώτα

Το σημερινό πιάτο αποτελεί μια πρόταση που έχει συνδυαστεί με δίαιτα, καθώς το ψάρι στο μυαλό όλων είναι η πιο θρεπτική και συνάμα χαμηλών θερμίδων λύση για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους.

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Το σημερινό πιάτο αποτελεί μια πρόταση που έχει συνδυαστεί με δίαιτα, καθώς το ψάρι στο μυαλό όλων είναι η πιο θρεπτική και συνάμα χαμηλών θερμίδων λύση για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους. Στην πραγματικότητα το ψάρι πρέπει να εντάσσεται 1-2 φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιό μας.

Καλό θα είναι να αντικαθιστά το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας ανεξάρτητα από πιθανή προσπάθεια απώλειας βάρους ή πρόληψης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Υλικά (5-6 μερίδες)

5-6 φέτες από μεγάλο ψάρι π.χ συναγρίδα 
¼ φλ. χυμό λεμονιού
1 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
750 γρ. ντομάτες
½ φλ. κρασί λευκό ξηρό
½ φλ.

μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε το ψάρι και χαράξτε το κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς για να ψηθεί μέχρι μέσα. Βάλτε το στο ταψί, ρίξτε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το μισό λάδι και το αλεύρι. Αφήστε το να ψηθεί μία ώρα. Βάλτε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε τη ντομάτα, το κρασί και τον μαϊντανό και αφήστε τα να σιγοβράσουν, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Περιχύστε με αυτή το ψάρι και ψήστε τα στους 175ο C για μια ώρα. Σερβίρετέ το με χόρτα, μπρόκολα ή σπαράγγια βραστά.

Θρεπτική αξία ανα μερίδα

Θερμίδες: 500
Πρωτείνη: 50 γρ.
Λίπος: 29 γρ.
Υδατάνθρακες :10 γρ.

Διατροφικό Σχόλιο

Τα ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η ευεργετική τους δράση έχει συσχετιστεί τόσο με μειωμένη θνησιμότητα από τη στεφανιαία νόσο, όσο και με σημαντική προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Αν και οι έρευνες στο χώρο αυτό είναι σε εξέλιξη, ωστόσο αποτελεί καίρια διατροφική σύσταση η τακτική προσαρμογή τους στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.

Τα ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 και φώσφορο, ενώ βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τις τροφές που περιέχουν ασβέστιο.

Οι ντομάτες και ο χυμός λεμονιού είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, οπότε προστατεύει και από ιώσεις, χωρίς να φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει μετά την εμφάνισή τους.

Όσον αφορά το λεμόνι, η συμβολή του μάλλον περιορίζεται στις βιταμίνες, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργεί ως λιποδιαλυτικό, όπως πολλές φορές αστόχως υποστηρίζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκόρδο, δηλαδή φαίνεται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά τελικά δεν φαίνεται να είναι ικανό να μειώσει την αρτηριακή πίεση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων