Διατροφή

Ρεβίθια με σπανάκι, μάραθο και τομάτα

Τα ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως μη αμυλώδεις πολυσακχαρίτες και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. ρεβίθια
2 ντομάτες αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες
600 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι μάραθο
200 γρ. φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
200 ml χυμό λεμόνι
10 γρ.

αλάτι
5 γρ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
10 γρ. μαγειρική σόδα
1 δαφνόφυλλο

Εκτέλεση

Σκεπάζω τα ρεβίθια σε νερό για ένα ολόκληρο βράδυ.
Την επομένη τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 10 λεπτά.
Ανακατεύω και τα σουρώνω. Μέσα στο σουρωτήρι, τα ανακατεύω με τη σόδα και τα αφήνω για άλλα 10 λεπτά.


Τα ξεπλένω μετά, πολύ καλά με νερό.
Τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό, τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και τα τοποθετώ στη φωτιά.
Βράζω για 35 περίπου λεπτά μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.

Πλένω πολύ καλά το σπανάκι και το χοντροκόβω. Το ρίχνω στα ρεβίθια μαζί με τη ντομάτα, τις πιπερίτσες, το φρέσκο κρεμμύδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και βράζω για άλλα 10 λεπτά.


Θερμίδες ανα μερίδα: περίπου 380 Kcal
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Διατροφικό σχόλιο

Τα ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως μη αμυλώδεις πολυσακχαρίτες και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές (τις βρίσκουμε κυρίως στη βρώμη, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά) και τις αδιάλυτες (τις βρίσκουμε κυρίως στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους δημητριακών, στα λαχανικά).

Η αξία των φυτικών ινών για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν περιορίζεται μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, αλλά επεκτείνεται στη μείωση της χοληστερόλης (μέσω των διαλυτών φυτικών ινών), στην αποφυγή εκκολπομάτων και βέβαια στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια μόλις κούπα μαγειρεμένα ρεβίθια (165 γρ.) εμπεριέχει 12 γρ. φυτικών ινών, όταν η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα στους ενήλικες είναι 38 γρ. για τους άνδρες και 25 γρ. για τις γυναίκες !!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων