Διατροφή

Μελιτζάνες στο φούρνο

Η σημερινή συνταγή είναι μία πολύ γευστική επιλογή για κύριο πιάτο. Συνεισφέρει μία μερίδα λαχανικών, από τις 5 φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, οι οποίες είναι προϊόντα εποχής.

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Υλικά για 4 μερίδες

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες: 236
Πρωτεΐνες: 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 22 γρ. εκ των οποίων φυτικές ίνες: 7 γρ.
Λίπη: 12 γρ.
Βιταμίνη Β6: 0,36 mg

Εκτέλεση

Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 1 κουταλάκι γλυκού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 6-8 λεπτά. Ρίχνετε ντομάτα, ζωμό κότας, βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε, χωρίς καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Ανακατεύετε σε μπολ τα χτυπημένα αυγά με 2 κουταλάκια παρμεζάνα. Βουτάτε τη μελιτζάνα στο μείγμα του αυγού.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε τη μελιτζάνα ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Τοποθετείστε τις έτοιμες μελιτζάνες σε μία πιατέλα.

Ρίχνετε το ¼ από το μείγμα ντομάτας σε ένα πυρέξ. Τοποθετείτε από πάνω τις μελιτζάνες και τις περιχύνετε με το ¼ της σάλτσας και το 1/3 της μοτσαρέλας και της παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις. Σκεπάζετε και ψήνετε για 50 λεπτά στους 180°.

Διατροφική αξιολόγηση

Η σημερινή συνταγή είναι μία πολύ γευστική επιλογή για κύριο πιάτο. Συνεισφέρει μία μερίδα λαχανικών, από τις 5 φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες, οι οποίες είναι προϊόντα εποχής.

Όπως φαίνεται στη θρεπτική ανάλυση, μία μερίδα προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν πέπτονται ούτε απορροφώνται από τον οργανισμό, οπότε δεν αποδίδουν ενέργεια. Χρησιμεύουν όμως στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και γι’ αυτό συστήνονται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη θεραπεία του διαβήτη, λόγω του γεγονότος ότι εξομαλύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ιδιότητα που προστίθεται στην αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών, δηλαδή των φλαβονοειδών που περιέχονται στη μελιτζάνα.

Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες των λαχανικών συστήνονται για την πρόληψη της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων και για την προστασία έναντι του πεπτικού έλκους.

Από την άλλη, κυρίως οι μελιτζάνες συνεισφέρουν σημαντικό ποσό βιταμίνης Β6, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό ενός συνενζύμου απαραίτητου για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και διαφόρων αμινοξέων, καθώς και για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, της αίμης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τέλος, των νουκλεϊκών οξέων, που αποτελούν το γενετικό υλικό.

Πηγές:
www.nutrimed.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων