Επιστήμη & Ζωή

Το πολύ αλάτι ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το αλάτι στη διατροφή θα μπορούσε να έχει θεραπευτική δυναμική και να ενισχύει την άμυνα έναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις.

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015, 15:07

Το πολύ αλάτι είναι βλαβερό για την υγεία, σύμφωνα με πολλές έρευνες. Ωστόσο, σημαντική νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το αλάτι στη διατροφή θα μπορούσε να έχει βιολογικό πλεονέκτημα-να υπερασπίζεται τον οργανισμό έναντι βακτηρίων.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε αλάτι αύξησε τη συσσώρευση αλατιού στο δέρμα ποντικών, ενισχύοντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε παράσιτο που μολύνει το δέρμα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αλάτι στη διατροφή θα μπορούσε να έχει θεραπευτική δυναμική, για να προάγει την άμυνα έναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις.

Μέχρι τώρα, η διατροφή με πολύ αλάτι είναι γνωστή ως καταστροφική όσον αφορά τις καρδιαγγειακές νόσους και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ερευνητής, Jonathan Jantsch, του Universitatsklinikum Regensburg και του Universitat Regensburg της Γερμανίας, δήλωσε ότι η έρευνα προκαλεί τη μονόπλευρη πεποίθηση και υποδεικνύει ότι η αύξηση της συσσώρευσης αλατιού στην περιοχή των λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι αρχαία πρακτική για την προστασία από λοιμώξεις πολύ πριν ανακαλυφθούν τα αντιβιοτικά.

Ένα στοιχείο για αυτό το μυστήριο προέκυψε όταν η ομάδα παρατήρησε μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα αλατιού στο μολυσμένο δέρμα των ποντικών οι οποίοι είχαν δεχτεί δαγκωματιές από άλλους στο κλουβί.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της λοίμωξης και της συσσώρευσης αλατιού στο δέρμα.
Ανακάλυψαν ότι οι περιοχές με λοίμωξη σε ασθενείς με βακτηριακή λοίμωξη στο δέρμα έδειξαν επίσης σημαντική συσσώρευση αλατιού.

Επίσης, πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε αλάτι ενίσχυσε τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται μακροφάγα, προάγοντας την ίαση των ποδιών που μολύνθηκαν με παράσιτο.
Οι ερευνητές, ωστόσο, προτρέπουν να είμαστε συγκρατημένοι σχετικά με τα δυνητικά οφέλη στην υγεία από διατροφή υψηλή σε αλάτι.

Ο Jantsch δήλωσε ότι λόγω των πολλών κλινικών ερευνών που δείχνουν ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή είναι βλαβερό για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές νόσους, θεωρεί πως επί του παρόντος τα στοιχεία δεν δικαιολογούν συστάσεις για διατροφή υψηλή σε αλάτι στο γενικό πληθυσμό.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι σε καταστάσεις όπου η ενδογενής συσσώρευση αλατιού σε περιοχές λοίμωξης δεν είναι επαρκής η υποκατάσταση με αλάτι θα μπορούσε να αποτελεί θεραπευτική επιλογή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Cell Press.’’

 

Πηγές:
‘’Cell Press.’’


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων