Επιστήμη & Ζωή

Νέες ενδείξεις ότι οι τηγανιτές τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τηγανητές τροφές, επεξεργασμένα κρέατα και σακχαρούχα ροφήματα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου λόγω καρδιακού προβλήματος.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015, 18:37

Άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές τηγανιτές τροφές και σακχαρούχα ροφήματα έχουν 56% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας έναντι όσων τρώνε πιο υγιεινά, δήλωσαν Αμερικάνοι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Circulation’’, βασίστηκαν σε έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη διατροφή Southern style και κατανάλωναν τακτικά τηγανητές τροφές, επεξεργασμένα κρέατα-όπως ζαμπόν και μπέικον-αυγά και σακχαρούχα ροφήματα αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου λόγω καρδιακού προβλήματος τα επόμενα 6 χρόνια.

Ο ερευνητής James Shikany, του University of Alabama, δήλωσε ότι άσχετα από το φύλο, τη φυλή ή τον τόπο διαμονής, αν κάποιος ακολουθεί συχνά το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής θα πρέπει να είναι ενήμερος για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και να προσπαθήσει να κάνει, σταδιακά, αλλαγές στη διατροφή του.

Συμβουλεύει να προσπαθήσετε να μειώσετε τις φορές που επιλέγετε τις τηγανιτές τροφές ή τα κατεργασμένα τρόφιμα, από καθημερινή βάση σε 3 φορές την εβδομάδα, αρχικά, και να προσπαθήσετε να τα αντικαταστήσετε με ψητό κοτόπουλο ή στη σχάρα ή με τροφές που έχουν βάση τα λαχανικά.

Η έρευνα περιέλαβε λευκούς και αφροαμερικανούς άντρες και γυναίκες, 45 ετών και άνω, οι οποίοι στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν καρδιακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν από το 2003 έως το 2007. Αξιολογήθηκαν πρώτα από το τηλέφωνο, στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση και έπειτα απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.

Κάθε 6 μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούσαν μέσω τηλεφώνου για τη γενική κατάσταση της υγείας τους και ενδεχόμενη νοσηλεία, για διάστημα σχεδόν 6 ετών.

Ανήκαν σε διαφορετικές διατροφικές ομάδες, όπως αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή Southern style, αυτούς που επέλεγαν τροφές όπως τα ζυμαρικά, τα μεξικάνικα, τα κινέζικα και την πίτσα, αυτούς που επέλεγαν φρούτα και λαχανικά, όσους αγαπούσαν τα γλυκά και την ομάδα αλκοόλ/σαλατών που προτιμούσε μπίρα, κρασί λικέρ, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ντρέσιγκ σαλάτας.

Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη διατροφή Southern-style ήταν οι μόνοι που αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

 

Πηγές:
‘’Circulation’’.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων