Επιστήμη & Ζωή

Διαβήτης: Ένα ποτήρι κρασί καθημερινά μπορεί να ωφελήσει την καρδιά

Νέα έρευνα έδειξε ότι το κρασί μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαβητικών.

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015, 20:57

Ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Το κόκκινο κρασί ήταν καλύτερο στη βελτίωση της χοληστερόλης, ανακάλυψε η έρευνα. Το κόκκινο και το λευκό κρασί βοήθησαν τη ρύθμιση του σακχάρου σε όσους μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ.

Η ερευνήτρια Iris Shai, του Ben-Gurion University of the Negev στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ενώ άλλες έρευνες υπέδειξαν ότι η κατανάλωση κρασιού βοηθά την καρδιά, συστάσεις ειδικών για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης είναι ακόμα αντικρουόμενες, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Η Shai ζήτησε από 224 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 40 έως 75 ετών, να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, λευκό κρασί ή μεταλλικό νερό με το δείπνο για διάστημα 2 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και άλλων δεικτών καρδιακής υγείας και ρύθμισης του διαβήτη. Οι μετρήσεις ελήφθησαν στην έναρξη της έρευνας, στους 6 μήνες και στο τέλος της έρευνας.

Ζητήθηκε από τους εθελοντές να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή, φιλική προς την καρδιά. Δεν τους ζητήθηκε να περιορίσουν τις θερμίδες. Ο διαβήτης ελεγχόταν καλά στην έναρξη της έρευνας. Πριν την έναρξη, οι εθελοντές έπιναν λίγο αλκοόλ-περίπου ένα ποτό την εβδομάδα.

Το κρασί βοήθησε να μειωθεί ο κίνδυνος για την καρδιά και το κόκκινο κρασί είχε καλύτερη επίδοση σε σχέση με το λευκό.
Το κόκκινο κρασί αύξησε τη χοληστερόλη HDL κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την ομάδα που έπινε νερό.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το κόκκινο και το λευκό κρασί μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της γλυκόζης αλλά όχι σε όλους. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκαν μόνο σε όσιους μεταβόλιζαν το αλκοόλ αργά.

Το όφελος δεν παρατηρήθηκε σε όσους μεταβολίζουν γρήγορα το αλκοόλ.
Η Shai θεωρεί ότι η επίδραση του κρασιού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιθανόν οφείλεται στο αλκοόλ. Όπως δήλωσε, το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία γλυκόζης στον οργανισμό.

Η επίδραση του κρασιού στα επίπεδα χοληστερόλης ήταν μεγαλύτερη για το κόκκινο κρασί και η ερευνήτρια θεωρεί πως υπεύθυνες είναι οι φαινόλες.

Σε σύγκριση με τα λευκά κρασιά που δοκιμάστηκαν στην έρευνα, τα κόκκινα είχαν περίπου 7 φορές υψηλότερα επίπεδα φαινολών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Annals of Internal Medicine.

 

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων