Επιστήμη & Ζωή

Καρδιαγγειακή νόσος: Η μεσογειακή διατροφή περιορίζει τη θνησιμότητα

Νέα έρευνα συνδέει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016, 16:57

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας Moli-sani που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC.

Ο καθηγητής Giovanni de Gaetano, του I.R.C.C.S. Neuromed Institute, δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως.

Μέχρι τώρα, η έρευνα εστίασε στο γενικό πληθυσμό, που κυρίως απαρτίζεται από υγιείς, πρόσθεσε. Ωστόσο τι γίνεται με ανθρώπους που ήδη έχουν εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο;

Είναι η μεσογειακή η κατάλληλη διατροφή και για αυτούς; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ασθενείς περιλαμβάνονταν στους συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στο Moli-sani project, επιδημιολογική έρευνα με 25.000 ενήλικες που ζούσαν στην Ιταλία.

Η ερευνήτρια Dr Marialaura Bonaccio, δήλωσε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων οι ερευνητές εντόπισαν 1.197 ανθρώπους που ανέφεραν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Καταγράφηκε η πρόσληψη τροφίμων και σε διάστημα 7,3 ετών, κατά μέσον όρο, σημειώθηκαν 208 θάνατοι.
Αύξηση 2 μονάδων στο Mediterranean diet score (MDS) συνδέθηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η πρόσληψη ενέργειας, η πρόσληψη αυγών και πατατών, η εκπαίδευση, η σωματική δραστηριότητα, η αναλογία μέσης-ισχίου, το κάπνισμα, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης και ο καρκίνος, στην έναρξη.

Σε όσους ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή η θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο μειώθηκε κατά 37% σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν φτωχά τη μεσογειακή διατροφή.

Όταν εξέτασαν χωριστά τροφές, η Dr Bonaccio δήλωσε ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλλαν στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας ήταν η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών, ψαριών, φρούτων, ξηρών καρπών και μονοακόρεστων λιπαρών.
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η σχέση είναι αιτιατή. Περιμένει πως διατροφική επίδραση σε παράγοντες που είναι κοινοί σε χρόνιες νόσους, όπως η φλεγμονή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο, αλλά χρειάζεται νέα έρευνα.

Πηγές:
EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων