Επιστήμη & Ζωή

Οι δύο όψεις των...Σαρακοστιανών

Η Σαρακοστή είναι ευκαιρία για αποτοξίνωση και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί την αρχή.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:56

Τα τηγανητά καλαμαράκια και οι γαρίδες, οι πλούσιες δόσεις ταραμά, αλλά και ο χαλβάς που πρωταγωνιστούν προσφέροντας γαστρονομικές απολαύσεις αλλά όχι μόνο... Oι ειδικοί  επισημαίνουν πως τα σαρακοστιανά έχουν τα πλην και τα συν τους.

Για παράδειγμα η ταραμοσαλάτα. Το αυγοτάραχο, το βασικό συστατικό του ταραμά, είναι πλούσια πηγή μαγνησίου- ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς - ψευδαργύρου (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και φωσφόρου που μεταξύ άλλων ενισχύει την όραση. Απο την άλλη πλευρά, ο ταραμάς είναι πλούσιος σε αλάτι και συνεπώς ευθύνεται για την αύξηση της υπέρτασης και της χοληστερόλης, όπως και οι ελιές όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης είναι μία αποθήκη θερμίδων, καθώς τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε 406 θερμίδες.

Το ταχίνι, το κύριο συστατικό του χαλβά, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες. Ειδικότερα, ένα λεπτό κομμάτι του σαρακοστιανού γλυκίσματος ισούται με 300 θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα εάν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Υπάρχει όμως και το... τηγάνι το οποίο λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής θερμίδων. Το ψητό καλαμάρι (100 γραμμάρια) έχει μόνο 90 θερμίδες, ενώ μία μερίδα τηγανητά καλαμαράκια αυξάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 300%. Οι βραστές γαρίδες δεν ξεπερνούν τις 150 θερμίδες, ενώ οι τηγανητές αγγίζουν τις 300. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα Σαρακοστιανά χρειάζονται επιλογή και μέτρο. Το ψάρι, οι σαλάτες, το ψωμί και το ελαιόλαδο είναι μία εξαιρετική διατροφική επιλογή αφού ο οργανισμός προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την καλή λειτουργία του. Φυτικές ίνες, φολικό οξύ και βιταμίνη: υπάρχουν στα μαυρομάτικα φασόλια. Μάλιστα, μια μερίδα αρκεί για να πάρει όση πρωτεϊνική ενέργεια θα του προσέφερε η κατανάλωση μισής μπριζόλας. Πλούσιες σε πρωτεΐνες και σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι και οι σουπιές, αρκεί να μη ρίχνει κανείς στο πιάτο του πολύ αλάτι, αφού οι σουπιές είναι ούτως ή άλλως... αλμυρές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων