Επιστήμη & Ζωή

Εγκυμοσύνη: Η πολλή φρουκτόζη στη διατροφή της μητέρας υπεύθυνη για λιπώδες ήπαρ στο παιδί

Νέα έρευνα δείχνει ότι η μητρική διατροφή που είναι υψηλή σε φρουκτόζη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει λιπώδες ήπαρ στο παιδί.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017, 17:52

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Διατροφή υψηλή σε φρουκτόζη, κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ στα παιδιά, αυξάνοντας την πιθανότητα παχυσαρκίας ή διαβήτη τύπου 2.

Αυτό προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Physiology.

Πολλά δημητριακά, σακχαρούχα ροφήματα και άλλες κατεργασμένες τροφές έχουν σάκχαρα που περιέχουν φρουκτόζη περιλαμβανομένης της σουκρόζης.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η μητρική διατροφή που είναι υψηλή σε φρουκτόζη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει λιπώδες ήπαρ στο παιδί. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταβολική υγεία του παιδιού, συμβάλλοντας στην εμφάνιση παχυσαρκίας ή διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Οι ερευνητές έδωσαν σε θηλυκούς ποντικούς νερό με φρουκτόζη σε ποσότητα ισοδύναμη με αυτή των αναψυκτικών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Μετά τον τοκετό, παιδιά απογαλακτίστηκαν από μητέρες που είχαν πρόσβαση στο ίδιο ρόφημα που περιείχε φρουκτόζη ή από μητέρες που είχαν πρόσβαση μόνο σε νερό.

Το σωματικό βάρος, η μυϊκή μάζα και ο έλεγχος της γλυκόζης στο παιδί μετρήθηκαν, ενώ αναλύθηκαν ιστοί για να διαπιστωθεί η ποσότητα και το είδος λίπους στο ήπαρ.

Παιδιά μητέρων που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε φρουκτόζη είχαν σημαντικό περιεχόμενο λίπους στο ήπαρ. Αυτό ίσχυε κυρίως για ποντικούς που απογαλακτίστηκαν από μητέρες που έπιναν το ρόφημα.

Αυτό δείχνει ότι ο χρόνος έκθεσης στα σάκχαρα  είναι σημαντικός.

Η ερευνήτρια Dr Sheridan Gentili, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει τη σημασία της μητρικής διατροφής κατά τη γαλουχία και ότι οδηγίες για την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων σε αναψυκτικά με ζάχαρη κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να λάβουν υπόψη το παραπάνω.

Πρόσθεσε, ότι καθώς υπάρχουν διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ ανθρώπων και τρωκτικών πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μεταφράζουμε την έρευνα απευθείας στους ανθρώπους. 

Πηγές:
The Journal of Physiology.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων