Επιστήμη & Ζωή

Έρευνα: Μην αποφεύγετε τη γλουτένη αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη

Επειδή τα δημητριακά ολικής άλεσης εκτιμάται ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η υιοθέτηση διατροφής χωρίς γλουτένη δεν συνίσταται για ανθρώπους που δεν έχουν κοιλιοκάκη, σημειώνουν ερευνητές.

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017, 17:59

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη, αν και δεν έχουν κοιλιοκάκη. Σε αυτούς, η γλουτένη μπορεί να προκαλεί εντερικά συμπτώματα.

Η βιολογική βάση για την ευαισθησία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη δεν έχει εντοπιστεί αλλά όλο και περισσότεροι γιατροί και κοινό ανησυχούν ότι η γλουτένη επηρεάζει αρνητικά την υγεία, αυξάνονταν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας.

Νέα έρευνα στο The BMJ, εξετάζει την επίδραση της μακροχρόνιας πρόσληψης γλουτένης σε όσους δεν είχαν κοιλιοκάκη.

Καθώς η κοιλιοκάκη έχει συνδεθεί και με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου- κίνδυνος που φαίνεται να μειώνεται με τη διατροφή χωρίς γλουτένη- η νέα έρευνα στόχευε να ερευνήσει αν η μακροχρόνια κατανάλωση γλουτένης συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 65.000 γυναικών και περισσότερων των 45.300 αντρών.

Παρακολούθησαν την κατανάλωση γλουτένης για διάστημα 26 ετών, από το 1986 έως το 2010. Στην έναρξη της έρευνας, οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο και συνέχισαν να το κάνουν ανά 4 χρόνια.

Οι ερευνητές έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου και δεν ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γλουτένης και αυξημένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Μετά την προσαρμογή για εξευγενισμένα δημητριακά και θεωρώντας τη γλουτένη ως σχετιζόμενη με την πρόσληψη ολικής άλεσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξημένη πρόσληψη γλουτένης συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση. Ωστόσο οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η αποφυγή της γλουτένης ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης.

Επειδή τα δημητριακά ολικής άλεσης εκτιμάται ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η υιοθέτηση διατροφής χωρίς γλουτένη δεν συνίσταται για ανθρώπους που δεν έχουν κοιλιοκάκη, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μακροχρόνια διατροφική πρόσληψη γλουτένης δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο η αποφυγή της γλουτένης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση ωφέλιμων δημητριακών ολικής άλεσης, που μπορεί να επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η προαγωγή της διατροφής χωρίς γλουτένη δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, καταλήγουν.

Πηγές:
The BMJ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων