Επιστήμη & Ζωή

Η κανέλα περιορίζει τους κινδύνους της πλούσιας σε λιπαρά διατροφής

Ποντικοί των οποίων η διατροφή συμπληρώθηκε με κανέλα ζύγιζαν λιγότερο και εμφάνισαν λιγότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, χωρίς κανέλα.

Τρίτη, 09 Μαΐου 2017, 18:42

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, διαβήτη και άλλες νόσους. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως είναι πιθανόν να εξουδετερωθεί μέρος του κινδύνου με ενσωμάτωση κανέλας στη διατροφή.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι ποντικοί στους οποίους χορηγήθηκε διατροφή με πολλά λιπαρά και κανέλα, για 12 εβδομάδες, αυξήσαν λιγότερο το βάρος  τους και το κοιλιακό λίπος και είχαν πιο υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, σακχάρου και ινσουλίνης σε σύγκριση με ποντικούς που δεν κατανάλωναν κανέλα.

Σύμφωνα με την Vijaya Juturu, έρευνες έδειξαν ότι η κανέλα περιέχει πολυφαινόλη, με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενδεχομένως μειώνουν ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο οι οποίοι προκαλούνται από την ακατάλληλη διατροφή.

Οι ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν αν η κανέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της βλαβερής συνέπειας της διατροφής με πολλά λιπαρά.

Για 12 εβδομάδες οι ερευνητές έδωσαν σε ποντικούς διατροφή με υψηλά λιπαρά και κανέλα και έκαναν σύγκριση με τρωκτικά που ακολούθησαν την ίδια διατροφή χωρίς κανέλα.

Παρατήρησαν ότι ποντικοί των οποίων η διατροφή συμπληρώθηκε με κανέλα ζύγιζαν λιγότερο και εμφάνισαν λιγότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, χωρίς κανέλα.

Ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά με κανέλα είχαν ποιο υγιείς συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης και καλύτερο προφίλ λιπιδίων σε σχέση με τους ποντικούς στην ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που έλαβαν κανέλα είχαν λιγότερα μόρια που σχετίζονται με την αποθήκευση του λίπους καθώς και αυξημένα επίπεδα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών μορίων.

Η Juturu πιστεύει ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τις βλαβερές συνέπειες της διατροφής που είναι υψηλή σε λιπαρά.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με κανέλα μειώνει την υπερλιπιδαιμία, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων