Επιστήμη & Ζωή

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΦΕΤ σχετικά με την «Κατηγοριοποίηση των τροφίμων κατά FoodEx2»

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τονίσθηκε η σημασία της ενιαίας και συστηματικής περιγραφής των τροφίμων, η οποία διευκολύνει την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μελετών και των ελέγχων.

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017, 18:08

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ με τίτλο «Κατηγοριοποίηση τροφίμων κατά FoodEx2». To εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Προγραμμάτων Κατάρτισης Επιθεωρητών ΕΦΕΤ και Συναρμόδιων Φορέων», που συντονίζονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Πληροφορικής του ΕΦΕΤ.

Ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η εξοικείωση των καταρτιζομένων με τη χρήση του συστήματος FoodEx2 για την κωδικοποιημένη περιγραφή και την κατηγοριοποίηση τροφίμων. Το FoodEx2 είναι το νέο προτυποποιημένο σύστημα περιγραφής των τροφίμων, που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του FoodEx2 είναι ότι δίνει τη δυνατότητα πληρέστερης περιγραφής ενός τροφίμου, μέσω της χρήσης κατάλληλων επιπρόσθετων προσδιορισμών (facets), που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά αυτού, π.χ. εάν είναι υγρό ή στερεό και γενικά τη φυσική κατάσταση αυτού, την επεξεργασία που έχει υποστεί, τις γλυκαντικές ύλες που περιέχει, τυχόν άλλα συστατικά αυτού, το περιβάλλον μέσο στη συσκευασία, κλπ. Το σύστημα αυτό έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μελέτες κατανάλωσης τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την EFSA και αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται από όλα τα Κράτη Μέλη στη διαβίβαση των αποτελεσμάτων των επίσημων ελέγχων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην EFSA.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τονίσθηκε η σημασία της ενιαίας και συστηματικής περιγραφής των τροφίμων, η οποία διευκολύνει την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μελετών και των ελέγχων σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο για πολλαπλούς διαφορετικούς σκοπούς, όπως π.χ. για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των διαφόρων παραγόντων κινδύνου στα τρόφιμα.

Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική περιγραφή του προτύπου και των αρχών που θα πρέπει να τηρούνται για την ορθή κωδικοποιημένη περιγραφή των τροφίμων. Σημαντικός χρόνος δόθηκε για την πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων σε παραδείγματα διαφορετικού επίπεδου δυσκολίας ως προς την περιγραφή των τροφίμων κατά FoodEx2 και την εξοικείωσή τους με τα εργαλεία πληροφορικής που συνοδεύουν το σύστημα. Επίσης, διερευνήθηκαν κάποιες από τις δυνατότητες αξιοποίησης της κωδικοποίησης για την αναζήτηση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπονήθηκε από στελέχη της Διεύθυνσης Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων