Επιστήμη & Ζωή

Με την αύξηση των εκπομπών CO2 βλάπτεται η ποιότητα των τροφίμων

Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος, 18 χώρες ενδεχομένως θα χάσουν περισσότερο από το 5% των διατροφικών πηγών πρωτεΐνης μέχρι το 2050,

Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017, 14:21

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Για το 76% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, το ρύζι, τα σιτηρά και άλλες σοδειές είναι κύριες πηγές πρωτεΐνης.

Νέα έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, υποδεικνύει ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος, 18 χώρες ενδεχομένως θα χάσουν περισσότερο από το 5% των διατροφικών πηγών πρωτεΐνης μέχρι το 2050, καθώς μειώνεται η θρεπτική αξία αυτών των σοδειών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακος μειώνουν το περιεχόμενο πρωτεΐνης στο ρύζι κατά 7,6% στα σιτηρά κατά 7,8% στο κριθάρι κατά 14,1% και στις πατάτες κατά 6,4%.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότιο Ασία-περιλαμβανομένων περίπου 53 εκατομμυρίων στην Ινδία- θα έχουν συνεχιζόμενο ή νέο κίνδυνο για έλλειψη πρωτεΐνης.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο GeoHealth, δείχνει ότι μειωμένο περιεχόμενο σιδήρου σε σοδειές βασικής τροφής, που επίσης συνδέεται με αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, πιθανόν θα επιδεινώσει το σημαντικό πρόβλημα αναιμίας παγκοσμίως. Σε υψηλότερο κίνδυνο είναι 354 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και 1,06 δισεκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στη Νότια Ασία και τη Βόρειο Αφρική-περιοχές που αναμένεται να χάσουν άνω του 3,8% του διατροφικού σιδήρου λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.

Πηγές:
Environmental Health Perspectives.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων