Επιστήμη & Ζωή

Τα αυγά δεν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ανθρώπους με διαβήτη

Ερευνητές του University of Sidney ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση έως 12 αυγών την εβδομάδα για ένα χρόνο δεν οδήγησε σε αυξημένη καρδιοπάθεια.

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018, 20:17

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τους παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, αναφέρει έρευνα από την Αυστραλία.

Ερευνητές του University of Sidney ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση έως 12 αυγών την εβδομάδα για ένα χρόνο δεν οδήγησε σε αυξημένη καρδιοπάθεια.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των αυγών ήταν ασφαλής τους 3 μήνες κατά τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν τη χοληστερόλη, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.

Η νέα έρευνα ήταν μακροπρόθεσμη, αλλά έγινε με τους ίδιους συμμετέχοντες, μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιουλίου 2014.

Ο Dr Nick Fuller δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τα αυγά αν αυτά είναι μέρος υγιεινής διατροφής.

Η έρευνα περιέλαβε 128 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2,ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στην αρχική δοκιμή, συμμετέχοντες, ενώ διατηρούσαν το βάρος τους χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-66 συμμετέχοντες κατανάλωναν 12 αυγά την εβδομάδα και 62 λιγότερα από 2 την εβδομάδα. Δεν υπήρχε διαφορά στους δείκτες  καρδιαγγειακού κινδύνου που εντοπίστηκαν στο τέλος 3 μηνών.

Μετά το αρχικό μέρος της έρευνας, οι συμμετέχοντες συνέχισαν την ίδια διατροφή με αυγά για επιπλέον 3 μήνες και στη συνέχεια για ακόμα 6 μήνες.

Σε κάθε στάδιο, και οι 2 ομάδες δεν είχαν αρνητικές αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ παρέτειναν και την ισοδύναμη απώλεια βάρους.

Ο στόχος τους ήταν 500 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με τις ενεργειακές απαιτήσεις για τη διατήρηση του βάρους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα έρευνα στηρίζει τα οφέλη των αυγών στην υγεία καθώς και υπάρχουσες μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανθρώπων που τα καταναλώνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων