Επιστήμη & Ζωή

Η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη

Η αυξημένη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων υποστηρίζεται παγκοσμίως, επειδή εικάζεται ότι προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις.

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018, 11:52

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Μια νέα επισκόπηση όμως που δημοσιεύθηκε στη τεκμηριωμένη βάση για την ιατρική και την κλινική ιατρική Cochrane Library, το αμφισβητεί. Η ανασκόπηση συνοψίζει τα αποτελέσματα 79 τυχαιοποιημένων δοκιμών που περιελάμβαναν συνολικά 112.059 συμμετέχοντες. Αυτές οι μελέτες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με την κανονική ή χαμηλότερη πρόσληψη στην καρδιά και στις ασθένειες του κυκλοφορικού. Οι συγγραφείς αξιολόγησαν 25 μελέτες ως πολύ αξιόπιστες, επειδή ήταν καλά σχεδιασμένες και εκτελέσιμες.

Οι κύριοι τύποι ω-3 λιπαρών οξέων είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ALA υπάρχει σε φυτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το EPA και το DHA ονομάζονται χαρακτηριστικά μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως τον σολομό ή τα ιχθυέλαια.

Οι μελέτες περιελάμβαναν άνδρες και γυναίκες, μερικούς υγιείς και άλλους με ασθένειες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία είτε στην ομάδα παρέμβασης, στην οποία οι συμμετέχοντες αύξησαν την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τουλάχιστον ένα έτος, είτε στην ομάδα ελέγχου που διατήρησε την συνήθη πρόσληψη τους.

Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν το αποτέλεσμα της χορήγησης ενός συμπληρώματος διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας σε μορφή κάψουλας σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Οι συντάκτες της επισκόπησης διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας παρέχει ελάχιστα ή καθόλου οφέλη στις περισσότερες έρευνες. Βρήκαν πολύ αξιόπιστες αποδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας είχαν ελάχιστη ή καθόλου σημαντική επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία: ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 8,8% σε άτομα που είχαν αυξήσει την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με 9% για τα άτομα στις ομάδες ελέγχου.

Πηγές:
Cochrane Library


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων