Υγεία

Ασφαλής διατροφή κατά την κύηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008

Χηνιάδης Χ. Χάρης
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τρώει ό,τι και στη φυσιολογική της ζωή, αλλά ειδικά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης πρέπει να προστατευθεί αυτή και το έμβρυο από τοξίνες και βακτήρια.

Ποια φαγητά μπορεί να είναι βλαβερά για το έμβρυο

Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός στην αγορά και το μαγείρεμα του τυριού, του γάλακτος, του ψαριού και του κρέατος.

Τα ψάρια

Τα μεγάλα ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στη θάλασσα έχουν αυξημένα ποσοστά Υδραργύρου στο αίμα και τους ιστούς τους. Ο Υδράργυρος σε αυξημένες ποσότητες μπορεί να βλάψει το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα του εμβρύου (εγκέφαλος και νεύρα).

Τα ψάρια μπορεί επίσης να περιέχουν διοξίνη και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB). Αυτά με τη σειρά τους είναι καρκινογόνα και δημιουργούν επίσης προβλήματα στον εγκέφαλο. Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψάρι.

Απλά να προσέχετε τι ψάρια αγοράζετε και την ποσότητα που τρώτε.

Το κρέας

Γενικά το κρέας στη χώρα μας είναι ασφαλές και υπόκειται σε αρκετούς ελέγχους. Πρέπει όμως να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος που έχει μείνει εκτός ψυγείου, γιατί αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και παρασίτων. Επίσης το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει τοξόπλασμα, το οποίο με τη σειρά του έχει βλαβερές συνέπειες για τα μάτια, την ακοή και τον εγκέφαλο του εμβρύου.

Τα γαλακτοκομικά

Μερικά τυριά μπορεί να περιέχουν κάποια βακτήρια που καλούνται λιστέρια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν την ομώνυμη μόλυνση η οποία είναι υπεύθυνη για αποβολές, ενδομήτριο θάνατο και σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγονται τυριά όπως το μπρι, το ροκφόρ κ.ά.

Πώς να παρασκευάζετε σωστά το φαγητό σας


Είδος φαγητού Οδηγίες
Φρέσκο ψάρι
Καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί, κολιός, παλαμίδα, σούσι, όστρακα Αποφύγετε
Σολομός ιχθυοκαλλιέργειας Μέχρι 1 φορά το μήνα
Λευκός τόνος Μέχρι 1 φορά την εβδομάδα
Καραβίδα, τόνος κονσέρβα, άγριος σολομός ή κονσέρβας, γατόψαρο Μέχρι 2 φορές την εβδομάδα
Καπνιστά και άλλα
Πατέ κρέατος Αποφύγετε
Χότ-ντογκ, καπνιστό ψάρι Μόνο αν τα ζεστάνετε πάρα πολύ
Κονσέρβα καπνιστού ψαριού Μέχρι 2 φορές την εβδομάδα
Μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό
Ωμό ή αλλοιωμένο Αποφύγετε
Γαλακτοκομικά
Μη παστεριωμένο γάλα, φέτα, μπρι, καμαμπέρ, μπλέ τυρί αγγλίας, φρέσκο λευκό τυρί μεξικού Αποφύγετε
Σκληρά και ημίσκληρα τυριά (μοτσαρέλλα), τυριά προπαρασκευασμένα σε φέτες, κότατζ, γιαούρτι από παστεριωμένο γάλα Ελεύθερα
Άπαχο ή ημίπαχο παστεριωμένο γάλα Ελεύθερα
Αυγά
Ωμά αυγά, μαγιονέζες Αποφύγετε


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων