Ακολουθώντας την παράδοση δυναμικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών τους σε γνωστικά αντικείμενα που παρακολουθούν νέες επιστημονικές ή τεχνολογικές εξελίξεις, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ίδρυσε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, πέντε νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε σύγχρονα θεματικά πεδία που εντάσσονται στο χώρο της εφαρμοσμένης επιστήμης και τεχνολογίας. Τα Τμήματα αυτά είναι:

Aγροτικής ανάπτυξης, αγροδιατροφής και διαχείρισης φυσικών πόρων

Αεροδιαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας

Διαχείρισης λιμένων και ναυτιλίας

Τεχνολογιών ψηφιακής βιομηχανίας

Ψηφιακών μέσων και κινηματογράφου

Η ίδρυση των Τμημάτων αυτών, τα οποία σε λίγους μήνες ολοκληρώνουν το 2ο έτος εκπαιδευτικής λειτουργίας τους, εντάσσεται στον πολυετή σχεδιασμό επέκτασης και  θεματικής ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, τα προσφερόμενα θεματικά πεδία καλύπτουν κενά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνδέονται άμεσα με εθνικές και διεθνείς πολιτικές στους τομείς της εφαρμοσμένης επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα νέα Τμήματα στεγάζονται στο Συγκρότημα Ευρίπου, δηλαδή την (δορυφορική) Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας (12 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας) και λειτουργούν υπό το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και στα πρώτα 200 Πανεπιστήμια μεταξύ 10.000 σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Συγκρότημα Ευρίπου υποστηρίζεται από αίθουσες διδασκαλίας, εξειδικευμένα εργαστήρια και εργαστήρια πληροφορικής, βιβλιοθήκη και εστιατόριο, ενώ συνδέεται με λεωφορειακές γραμμές με την Αθήνα και τη Χαλκίδα.  Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών, έχει δεσμευθεί και ήδη επενδύεται ποσό ύψους 7 εκ ευρώ.  Απώτερος στόχος του ΕΚΠΑ είναι το Συγκρότημα Ευρίπου να καταστεί κόμβος καινοτομίας και προηγμένης έρευνας.

Το Τμήμα Αγροτικής  Ανάπτυξης,  Αγροδιατροφής  και  Διαχείρισης  Φυσικών  Πόρων (www.agro.uoa.gr) εντάσσεται  στη  Σχολή  Αγροτικής  Ανάπτυξης,  Διατροφής  και Αειφορίας.

Γιατί σπουδές στην Αγροτική Ανάπτυξη, την Αγροδιατροφή και τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Το  Τμήμα Αγροτικής  Ανάπτυξης,  Αγροδιατροφής  και  Διαχείρισης  Φυσικών  Πόρων καλύπτει  τις  σύγχρονες απαιτήσεις για  εκπαίδευση  στη Γεωργία  Ακριβείας, στην Αγροδιατροφή  και  τη Διαχείριση Φυσικών  Πόρων. Ειδικότερα καλύπτει όλες τις διαστάσεις του πρωτογενούς  τομέα (οικονομική,  τεχνολογική,  κοινωνική,  περιβαλλοντική,  πολιτική),  που  παράγει  όχι  μόνο εμπορεύσιμα  αγαθά  αλλά  και  υπηρεσίες  δημόσιου  χαρακτήρα καθώς και την αυθεντικότητα  τροφίμων, την κυκλική  οικονομία  και τέλος την καινοτομία στην Αγροτική Ανάπτυξη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό