Μια διάγνωση μπορεί να μας ενοχλήσει αρκετά. Μια σοβαρή διάγνωση, όπως για παράδειγμα ένας καρκίνος, μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με το απόλυτο χάος. Η ανησυχία, το στρες και όλες οι σκόρπιες σκέψεις εκείνη την στιγμή είναι αρκετές για να μας κάνουν να χάσουμε το μυαλό μας. Ο ψυχολογικός αγώνας για να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να είναι εξίσου σκληρός με την ίδια την ασθένεια.

Από την άποψη της ψυχικής μας υγείας, μια διάγνωση είναι στην πραγματικότητα ένα τραυματικό συμβάν. Μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν συνήθως απάντηση, ούτε όμως και βάση πολλές φορές. Και μπορούν να μας εμποδίσουν από το να επεξεργαστούμε μέσα μας την διάγνωση και να σκεφτούμε σε πρακτικό επίπεδο τι αλλαγές θα χρειαστεί να κάνουμε στην ζωή μας και πώς θα διαχειριστούμε την πάθησή μας, όποια κι αν είναι αυτή.

Είναι πολύ συνηθισμένο μετά από μια κακή διάγνωση, ο ασθενής να νιώσει αυξημένο άγχος, κατάθλιψη ή και να μην μπορεί να κοιμηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας όσο αντιμετωπίζετε αυτή τη διάγνωση. Αυτές οι συμβουλές μπορεί να φαίνονται ασήμαντες μπροστά σε όποιον Γολγοθά σας έτυχε να πρέπει να σκαρφαλώσετε, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον εαυτό σας τις στιγμές που το χρειάζεστε.

Αδειάστε το κεφάλι σας

Αφιερώστε όποτε μπορείτε λίγο χρόνο για να αδειάζετε το κεφάλι σας και να απασχολείστε με κάτι εντελώς άσχετο. Μπορεί να είναι λίγες στιγμές μόνο, αλλά είναι απαραίτητες, αλλιώς το συνεχές στρες θα σας εξουθενώσει.

Μη χαλάσετε τη ρουτίνα σας

Στο βαθμό που μπορείτε, συνεχίστε κανονικά την καθημερινότητά σας, εντάσσοντας τις πιθανές θεραπείες που χρειάζεστε. Το να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πως υπάρχει μια αίσθηση ελέγχου στην ζωή σας.

Μη φοβάστε το ξέσπασμα

Κλάμα; Οργή; Όλα τα συναισθήματα είναι πιθανά (και μάλλον από όλα θα περάσουμε). Το ζήτημα είναι να μην τα καταπιέζουμε, επειδή αυτό σημαίνει πως απλά καταπονούμε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία μας. Και μια δυνατή ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει μια πάθηση.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία, αν το χρειάζεστε

Μπορεί να νιώσετε ότι θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον, και όχι σε κάποιον από το στενό σας περιβάλλον. Δεν υπάρχει ποτέ "η ιδανική" στιγμή για να αρχίσει κάποιος ψυχοθεραπεία, να το θυμάστε αυτό: Όλοι που θα ξεκινήσουμε κάποια στιγμή, την ξεκινάμε επειδή κάποιο πρόσφατο συμβάν έχει κάνει την καθημερινότητά μας πολύ δύσκολη. Και θα χρειαστείτε όση βοήθεια μπορείτε να πάρετε.

Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που το έχουν περάσει

Ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο καρκίνος, η επαφή με άτομα που τον έχουν ξεπεράσει, ή με άτομα που τον αντιμετωπίζουν παράλληλα με εσάς, θα δημιουργήσει ένα αίσθημα πως κάποιος σας καταλαβαίνει αληθινά, μιας και βρίσκεται ή έχει βρεθεί στην ίδια θέση με εσάς.

Περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Μπορούν να σας προσφέρουν κάτι μοναδικό: Την παρουσία τους, την ασφάλεια και την σιγουριά ότι είναι δίπλα σας, ακόμα κι αν δεν μπορούν να μπουν στη θέση σας. Δεν είστε ποτέ μόνοι σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna