Νέα έρευνα ενισχύει αυξανόμενες ενδείξεις ότι ασθενείς με COVID-19 έχουν κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, το 27% των  COVID ασθενών ήταν έγχρωμοι καθώς και το  31% των περιστατικών ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Stroke Association και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20.000 ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2020. Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν υψηλότερος από αυτόν ασθενών με άλλα είδη λοιμώξεων όπως γρίπη.

Ο Dr. Saate Shakil, του University of Washington, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το 1.4% των ασθενών με COVID-19 είχε εγκεφαλικό επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε μα απεικονιστική εξέταση.

Από αυτούς το 52.7% είχε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το 45.2% αιμορραγικό και το 2.5% είχε μίνι-εγκεφαλικό.

Οι ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πιο πιθανό να είναι άντρες (64%) και μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία 65) έναντι όσων δεν υπέστησαν εγκεφαλικό (μέση ηλικία 61).

Ποσοστό 44% των ασθενών με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είχε διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το ένα τρίτο των ασθενών που δεν είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

8 στους 10 ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν υπέρταση σε σύγκριση με 58% των ασθενών  χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κολπική μαρμαρυγή βρέθηκε στο 18% των ασθενών με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και στο 9% όσων δεν είχαν εγκεφαλικό.

Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έμειναν 22 ημέρες στο νοσοκομείο-12 ημέρες περισσότερο.

Οι θάνατοι στο νοσοκομείο ήταν υπερδιπλάσιοι στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο (37%) έναντι όσων δεν είχαν (16%).

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA