Ακόμα ένα όργανο φαίνεται πως επηρεάζεται από την COVID-19: ο θυρεοειδής.

Iταλοί ερευνητές εξέτασαν τον θυρεοειδή δεκάδων ασθενών που ανέρρωσαν από μέτρια έως σοβαρή COVID-19. Η έρευνα ανακάλυψε ενδείξεις ότι η λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή του αδένα σε ορισμένους ασθενείς.

Αν η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη δυσλειτουργία δεν είναι σαφές.

Η  Dr. Ilaria Muller, του University of Milan, δήλωσε ότι μετά από 3 μήνες, η λειτουργία του θυρεοειδούς ήταν φυσιολογική αλλά σημάδια φλεγμονής ήταν ακόμα παρόντα στο ένα τρίτο των ασθενών.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της  Endocrine Society.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι την άνοιξη 2020, το 15% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ σε νοσοκομείο του Μιλάνου είχαν αλλαγές στις ορμόνες του θυρεοειδούς λόγω διαφόρων αιτιών. όπως φλεγμονή του θυρεοειδούς/

Συγκριτικά, μόνο το 1% των  νοσηλευομένων  την ίδια περίοδο του 2019 είχαν αλλαγές στις ορμόνες του θυρεοειδούς.

Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του θυρεοειδούς, γνωστή ως θυρεοειδίτιδα.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν πρόγραμμα επιτήρησης για να δουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς  3 μήνες μετά τη νοσηλεία  για COVID-19.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θυρεοειδίτιδα σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19 διαφέρει από την τυπική με αρκετούς τρόπους.  

Πολλοί ασθενείς είχαν ελαφρά δυσλειτουργία και τα ποσοστά θεμάτων θυρεοειδούς ήταν υψηλότερα στους άντρες. Η δυσλειτουργία θυρεοειδούς φάνηκε συνδεδεμένη με περιστατικά πιο σοβαρής νόσου COVID-19, ανέφεραν οι ερευνητές.

Έως τώρα, 53 ασθενείς ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση στους 3 μήνες.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση για να δουν την εικόνα τους επόμενους μήνες.

Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.