Συνεχής και ακατάπαυστος είναι ο αγώνας που δίνουν ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Τζάνειο. Παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και αναλογικά μεγάλο πληθυσμό, εντούτοις καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις μέχρι τώρα σημαντικές δυσκολίες λόγω Covid.

Για την επικρατούσα κατάσταση στο Τζάνειο μίλησε στο Iatronet o πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Σιδέρης (φωτογραφία κάτω).

Το Τζάνειο εφημερεύει κάθε τέταρτη μέρα. Λόγω covid έχουν, αναπτυχθεί έξι τμήματα για τα αντίστοιχα περιστατικά, που αντιστοιχούν συνολικά σε 138 κρεβάτια, συν 13 της μονάδας βραχείας νοσηλείας, που είναι για προσωρινή παρακολούθηση. Οι υπόλοιπες 150 κλίνες από τις συνολικά 300 είναι για τις άλλες παθήσεις.  

Μέχρι πρις δύο μέρες, ήταν κατειλημμένα 115 – 120 κρεβάτια. Σήμερα, είναι λιγότερα από 120. Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, τις τελευταίες ημέρες και τέσσερις εφημερίες φαίνεται πως το φαινόμενο είναι σε μία ανοδική πορεία, "δηλαδή έχουμε εισαγωγές σε κάθε εφημερία κατά μέσο όρο γύρω στα 50 - 60 άτομα. Από την προπερασμένη εφημερία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν".

Αντιμετωπίσημη κατάσταση

Η κατάσταση, πάντως αντιμετωπίζεται, παρά τις παθογένειες που έχει αφήσει στο πέρασμά της η οικονομική κρίση, είπε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Τζανείου. Καταβάλλεται μία υπερπροσπάθεια από το προσωπικό, δίνοντας όλοι τον καλύτερό τους εαυτό".

Στο Τζάνειο πάντως δεν παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο, καθώς παρά την επιβάρυνση από τα περιστατικά Covid, οι άλλες παθήσεις αντιμετωπίζονται επιτυχώς. "Πρόκειται για αντιμετωπίσημη κατάσταση, με δεδομένο ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία πλέον έχουν ως σημείο αναφοράς τον Covid".

"Για τους ασθενείς με τα άλλα νοσήματα, ως νοσοκομείο λειτουργούμε κανονικά, και η καρδιολογική και η παθολογική κλινική. Πάντως, από χειρουργεία αυτή την στιγμή γίνονται μόνο τα επείγοντα, δηλαδή τραυματίες ή άλλα έκτακτα περιστατικά".

Να ενισχυθεί 

"Όλοι πάντως δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό". Το νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί επειδή χωροταξικά ανήκει στην μεγάλη Περιφέρεια του Πειραιά και αποδείχθηκε με την πανδημία ότι χρήζει σημαντικής ενίσχυσης διότι το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης καταργήθηκαν 300 κενές οργανικές θέσεις.

Από τότε λόγω και των συνταξιοδοτήσεων υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις, που τώρα προσπαθούν να καλύψουν με συμβασιούχους."

"Εμείς ζητάμε", είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων,  μετά το τέλος της πανδημίας, όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, ΣΟΧ, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης να μονιμοποιηθούν."

"Το νοσοκομείο πρέπει να προσεχθεί να μην γίνει μονοθεματικό διότι απευθύνεται σε έναν κόσμο - αν αναλογιστεί κανείς π.χ τους δήμους Φαλήρου, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Αιγάλεω - που πληθυσμιακά καλύπτει πολλές Περιφέρειες", κατέληξε ο κ. Σιδέρης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]